Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


boudewijns_leo_-_biografie

Boudewijns, Leo

Biografie


Leo Boudewijns (Amsterdam, 18 oktober 1931) is een directeur, platencoryfee, radioman, ontwerper en schrijver uit Baarn. In de vijftiger jaren verhuisde het gezin Boudewijns van Amsterdam naar Baarn. Hij werkte sinds 1954 in de platenindustrie voor Phonogram en de overkoepelende platenorganisatie Philips Phonograpische Industrie (NVPI). Jarenlang was hij voorzitter van de Edison-jury's.

Ontwerper
In de jaren vijftig van de vorige eeuw verzorgde hij de eerste hoezen voor langspeelplaten. Het Hollands Hoezenboek -Nederlandse fonografiek 1950-1970- bevat een overzicht van 300 lp-hoezen.

Schrijver
Na zijn pensioen in 1991 ging hij schrijven, schilderen en sjabloondrukken. Dit sjabloondrukken deed hij op de manier van de Groningse drukker en graficus Hendrik Werkman (1882-1945). Hij schreef over het platenvak, de fonografische geschiedenis en over pop- en klassieke muziek, zoals 'Nagalm'. Samen met Henk van Ulsen schreef hij Broeden op een wolk over de IJsselschilder Jan Voerman. Met Co de Kloet samen schreef hij de jeugdroman Het wonder van Baarn jeugdroman die zich in Baarn afspeelt. De firma Phonogram zetelde destijds aan de Gerrit van der Veenlaan in villa Hoog Wolde. Ook samen met De Kloet gepubliceerd vijf bundels met teksten van Nederlandse liedjes.

Radio
Boudewijns presenteerde radioprogramma’s sls Langspeelplaats, Aubade, Diskotabel, en Cédéjàvu. Ook was hij vaak te gast als presentator bij het zaterdagochtendprogramma op Radio 4 Een goedemorgen met… van Aukelien van Hoytema. Zijn stem leende hij aan fonografische documentaires als Nederland 1940-1945 en Fascisme.

Graficus
Sinds 1991 is Leo Boudewijns actief als graficus. Over het drukken met sjablonen schreef hij het Drukken zonder pers.

Exposities
Zijn werk werd tentoongesteld in onder andere Kasteel Groeneveld in Baarn (1999), theatercomplex De Tamboer in Hoogeveen (2003), Theater De Speeldoos in Baarn (2006) en Stichting Kunstraad Dronten (2012)


boudewijns_leo_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:08 (Externe bewerking)Er zijn 7 bezoekers online