Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


boswinkel_hans_-_biografie

Boswinkel, Hans

Biografie


Hans Boswinkel (Amsterdam, 1 april 1935 - 7 december 1999) was een Nederlands acteur en regisseur. Hij speelde voornamelijk op het toneel (onder andere bij werkgroep Rotterdams Toneel, Nederlandse Komedie, Globe en Publiekstheater).
In de loop der jaren acteerde hij in een aantal speelfilms en televisieseries. Ook werkte hij mee aan de opnamen van diverse sprookjes welke veelal in de vorm van hoorspelen, op de grammofoonplaat zijn vastgelegd. Na een periode van meer dan twintig jaar aan het toneel verlegde hij zijn carrière naar het vakbondswerk, waar hij zich inzette voor betere secundaire arbeidsvoorwaarden voor acteurs, dansers en later ook theatertechnici. Zo stond hij aan de wieg van het eerste pensioenfonds voor de dans. Hij begon bij de NVV, kwam bij de Kunstenbond FNV waarvan hij voorzitter werd. De laatste periode maakte hij deel uit van het hoofdbestuur van de FNV. Hij overleed op 64 jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Opleiding

Na het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam te hebben doorlopen, begon hij aan een studie Nederlands. In 1956 stapte hij over naar de Amsterdamse Toneelschool. Hij zat in het jaar met Joop Admiraal, Jacques Commandeur, Henriette de Jong, Petra Laseur, Peter Oosthoek, Hans Pauwels, Simone Rooskens (met wie hij later enige tijd getrouwd was), Jules Royaards en Trins Snijders. Hij deed eindexamen in 1959.

Stichting Hans Boswinkel Fonds

Hans Boswinkel is ook de naamgever van het Hans Boswinkel Fonds, een fonds waarop (oud-)werknemers en (oud-)vakbondsleden uit de theatersector een beroep kunnen doen als ze buiten hun schuld in sociaal-financiële problemen zijn geraakt. Het budget van het fonds raakt echter uitgeput omdat het bestaat uit een eenmalige donatie ooit door het pensioenfonds voor het Nederlandse Theater gedaan.

boswinkel_hans_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:09 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online