Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


borgnine_ernest_-_biografie

Borgnine, Ernest

Biografie


Ermes Effron Borgnino (Hamden (Connecticut), 24 januari 1917) is een Amerikaanse acteur.

Hij werd geboren als de zoon van Carlo Borgnino and Anna Boselli die uit Italië naar Amerika waren geëmigreerd. Op tweejarige leeftijd scheidden zijn ouders waarna hij vijf jaar lang met zijn moeder in Italië verbleef alvorens zij naar Hamden terugkeerden. Na zijn schoolperiode in deze plaats, besloot hij op achttienjarige leeftijd zich voor de marine op te geven. Hij bleef tien jaar onder de wapenen en nam in 1945 afscheid. Vervolgens ging hij aan de slag in enkele fabrieken. Op een dag vond zijn moeder dat hij het eens moest proberen als acteur, aangezien hij volgens haar een grote uitstraling had.

Hij begon acteerlessen te volgen en speelde in verscheidene toneelstukken. In 1949 kwam zijn doorbraak: hij schitterde in het Broadway-toneelstuk Harvey. Enkele jaren later trok hij naar Los Angeles en begon er te werken aan zijn filmcarrière. Zijn eerste rol kwam in 1951, hij speelde Bill Street in The Whistle at Eaton Falls. In 1955 kreeg hij de rol van Marty Piletti in de film Marty. Hij won voor die rol een Academy Award en dat terwijl de andere genomineerden dat jaar James Dean, James Cagney, Frank Sinatra en Spencer Tracy waren.

Naarmate hij ouder werd, speelde hij vaker rollen in televisieseries of televisiefilms. Ondanks zijn hoge leeftijd is hij nog steeds in films te zien. Zoals Dominic Santini in Airwolf en gastrollen in onder meer Magnum, P.I., The Love Boat, Jake and the Fatman en 7th Heaven

borgnine_ernest_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:09 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online