Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


borges_jorge_luis_-_biografie

Borges, Jorge Luis

Biografie


Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo (Buenos Aires, 24 augustus 1899 – Genève, 14 juni 1986) was een Argentijns dichter en schrijver.

Leven en werk
In 1914 verhuisde het gezin Borges naar Zwitserland, waar Jorge ook naar school ging. Na zijn terugkeer in Argentinië, 1921, werden zijn eerste gedichten en essays gepubliceerd in tijdschriften voor surrealistische literatuur. Borges werd professor in de literatuur aan de Universiteit van Buenos Aires in 1955; in datzelfde jaar ook werd hij hoofd van de Biblioteca Nacional, de nationale bibliotheek — een functie die hij later weer opgaf uit protest tegen het bewind van Perón in 1973. Hij was ook voorzitter van de Sociedad Argentina de Escritores, de Argentijnse schrijversbond. In 1961 brak hij wereldwijd door nadat hem de Prix Formentor was toegekend. Borges sprak meerdere talen vloeiend. Hij trouwde op 68-jarige leeftijd met de weduwe Elsa Astete Millán. Dit huwelijk hield slechts drie jaar stand. Borges overleed in Genève aan leverkanker toen hij 86 jaar oud was. Kort daarvoor was hij hertrouwd met zijn oud-studente en later privé-secretaresse María Kodama, een Argentijnse van Japanse afkomst die sinds Borges' dood zijn literaire erfenis beheert.

Als schrijver staat Borges vooral bekend om zijn 'fantastische' verhalen (hij wordt wel de vader van het magisch realisme genoemd). Hij schreef echter ook veel gedichten en essays. Zijn werk heeft een sterk filosofische inslag en is verplicht aan Schopenhauer, Hume, Kafka, maar ook aan het idealisme, het poststructuralisme en het taoïsme. Typerend voor veel van zijn verhalen is het spel van misleiding dat hij vaak met zijn lezers speelt, zij worden 'op het verkeerde been gezet'. In de essaybundel Borges y la matemática (Borges en de mathematica), 2003, stelt de Argentijnse wiskundige Guillermo Martínez dat Borges wiskundige concepten gebruikt in zijn werk. Ditzelfde wordt ook gezegd door de Amerikaanse wiskundige Rudy Rucker in zijn boek Infinity and the Mind. Volgens hun visie moet Borges een zekere kennis hebben gehad van de verzamelingenleer, wat tot uiting komt in verhalen als De bibliotheek van Babel en Het boek van zand.

Diverse van zijn romans en verhalen, alsook enkele scenario's, schreef Borges samen met zijn literaire vriend Adolfo Bioy Casares.

Gedurende zijn leven verloor Borges langzaamaan zijn zicht en vanaf 1956 was hij blind. Vanaf dat moment dicteerde hij zijn verhalen aan zijn moeder, Leonor Acevedo Suárez, of aan naaste vrienden.

Hij ontving een aantal eredoctoraten en een nationale literatuurprijs van de Universidad Nacional de Cuyo. In 1971 ontving hij ook de Jerusalem Prize for the Freedom of the Individual in Society. De nobelprijs heeft hij niet gekregen, waarschijnlijk vanwege zijn steun aan het bewind van Videla.

borges_jorge_luis_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:09 (Externe bewerking)Er zijn 10 bezoekers online