Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bordewijk_ferdinand_-_biografie

Bordewijk, Ferdinand

Biografie


Ferdinand Bordewijk (Amsterdam, 10 oktober 1884 – Den Haag, 28 april 1965) was een Nederlands schrijver die tot de stromingen van de nieuwe zakelijkheid en het magisch realisme wordt gerekend.

Ferdinand Johan Wilhelm Christiaan Karel Emil Bordewijk liet zijn zes voornamen wijzigen in Ferdinand bij beschikking van de arrondissementsrechtbank van Den Haag op 13 maart 1919. Als auteur bediende hij zich van de benaming F. Bordewijk, zonder voornaam.

Hij studeerde rechten in Leiden. Na zijn studie ging hij in Rotterdam werken op een advocatenkantoor. In 1916 debuteerde hij zonder veel succes met de dichtbundel Paddestoelen onder het pseudoniem Ton Ven, dat hij ook later enige malen gebruikte.

Hij kreeg meer erkenning met drie korte romans Blokken (1931), Knorrende beesten (1933) en Bint (1934) en twee langere romans, Rood paleis (1936) en Karakter (1938). Blokken is een roman over een dystopie (anti-utopie) en verscheen één jaar eerder dan Brave New World van Aldous Huxley, dat hij “een enorme prul” noemde.

Bordewijks schrijfstijl weerspiegelt de thematiek van zijn romans. Een deel van zijn werk, bijvoorbeeld de veelgelezen roman Bint over een streng onderwijsregime, kenmerkt zich door een uiterst afgemeten taalgebruik: korte, kernachtige, soms elliptische zinnen, weinig bijvoeglijke naamwoorden, een bijna nors aandoende zakelijkheid. Het omgekeerde komt ook voor: in de psychologische roman Eiken van Dodona (1946) wordt uitvoerig bespiegeld over de worsteling van kunstenaars met het creatieve proces. Later, zoals in de roman Bloesemtak (1955), werd Bordewijks toon milder dan daarvoor.

Bordewijk huwde op 1 augustus 1914 met de Nederlandse componiste Johanna Roepman (1892 - 1971). Hij schreef onder andere het libretto voor haar opera Rotonde uit 1941.

Bordewijk was actief in het kunstenaarsverzet. Zijn huis werd aan het eind van de oorlog verwoest door het bombardement op het Bezuidenhout. Daarbij ging zijn omvangrijke bibliotheek verloren.

Bordewijk's werk gaf in de jaren zestig vele nieuwe Haagse straten een naam waaronder de Dreven en de Steden. [bewerken] Namen

Opvallend zijn de namen die hij gebruikt in zijn romans. In Bint komt het volgende rijtje voor: Peert – Kiekertak – Bolmikolke – Klotterbooke – Taas Daamde – Whimpysinger – De Moraatz – Van der Karbargenbok – Surdie Finnis - Schattenkeinder. Enkele namen uit Karakter: Dreverhaven – Katadreuffe – Stroomkoning – Te George – Rentenstein – De Gankelaar. In Blokken zijn de enige namen deze: Glüschaint - De Marcas - Tannenhof - Tekalopte - Ypsilinti. Al deze namen heeft hij gevonden in het telefoonboek.

bordewijk_ferdinand_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:09 (Externe bewerking)Er zijn 7 bezoekers online