Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bolland_ferdi_-_biografie

Bolland, Ferdi

Biografie


Ferdi Bolland maakt deel uit van het duo Bolland & Bolland. Het duo bestaat uit Ferdi en zijn broer Rob.

In 1971 scoren ze een paar hits, maar besluiten in 1978 zich op het produceren te richten.

Ze scoren grote hits met het door Falco gezongen nummer Rock Me Ammadeus en het nummer In The Army Now van Status Quo.

In 2003 schreven ze samen de muziek voor de musical De Drie Musketiers (met Bastiaan Ragas).

In 2007 neemt hij plaats in de jury van het programma Twinzz, dat gepresenteert wordt door Yolanthe Cabau van Kasbergen.

Loopbaan

De broers zijn geboren in Port Elizabeth, Zuid-Afrika, en leerden al vroeg gitaarspelen van hun oudere broer Ton. De dan 10- en 11-jarige broertjes werden al snel ontdekt, en kregen een platencontract aangeboden. Vanwege de wet die kinderarbeid niet toestaat was het echter juridisch niet mogelijk het contract te tekenen. In 1969 kwamen de broers Bolland naar Den Haag en begonnen gedrieën een bandje: De Swingkickers. Vanaf 1971 werken ze samen onder de naam Bolland & Bolland. Ze kregen een contract bij een platenmaatschappij, en traden in 1972 op in het programma Voor de vuist weg van Willem Duys. Na twee hits te hebben gescoord, namen ze deel aan het World Popular Song Festival in Tokio, waar ze de finale bereikten en een prijs kregen voor de compositie.

De samenwerking met producent Hans van Hemert bracht in 1975 hun eerste Langspeelplaat, simpelweg Bolland & Bolland genaamd. Maar de broers besloten zelf te gaan produceren, hetgeen in 1978 resulteerde in hun plaat Spaceman. Vanaf dat moment legden ze zich meer toe op het componeren en produceren, dan op het zelf maken van muziek en het optreden. In 1985 scoorden zij met het nummer Rock Me Amadeus, uitgevoerd door de Weense zanger Falco, een grote hit. Het nummer bereikte de eerste plaats in zowel de Amerikaanse als Britse lijsten. Een jaar later produceerden ze de hit In The Army Now van Status Quo.

Eind jaren '90 speelden de broers in op het succes van boy- en girl-bands; ze produceerden B.E.D. met Welles verliefd geweest, WOW! met Keer op keer en O die 3 met Jongens. Alle bandjes haalden de hitparade, en tussentijds werkten de broers Bolland succesvol samen met Gerard Joling. Ook werd door hen het eerste Europese album van de Israelische zangeres Dana International gelanceerd: Free. Het album verscheen in juni 1999 in bijna alle Europese landen en de singles “Woman In Love” en “Free” bereikten de Nederlandse tipparade. Toch bracht het album in Europa niet het succes waarop werd gehoopt. Verrassend genoeg was men in Rusland wel gecharmeerd van het album.

Aan het begin van de 21ste eeuw groeiden de broers langzaam uit elkaar. Ze schreven nog wel samen in 2003 in opdracht van Joop van den Ende de muziek voor de musical Drie Musketiers.

bolland_ferdi_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:10 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online