Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


boissevain_daniel_-_biografie

Boissevain, Daniël

Biografie


Daniël Boissevain (Amsterdam, 29 juni 1969) is een Nederlands toneel-, televisie- en filmacteur en zanger. Hij is vooral bekend van tv-hoofdrollen in All Stars, Meiden van De Wit en Gooische Vrouwen.

Als kind reisde Daniël met zijn ouders rond met een theatergezelschap; hij groeide later op in Ruigoord. Hij doorliep de toneelschool en speelde inmiddels rollen in films, televisieseries en theaterproducties. Daarnaast nam hij, samen met Jan Tekstra, een cd op.

Boissevain speelde in 1993 een rol in de videoclip Is It Love van Twenty 4 Seven, een song die 13 weken in de Top 40 stond. In datzelfde jaar begon zijn film- en televisiecarrière met een rol in Angie. Vervolgens was hij te zien in televisieseries als All Stars - De serie, als Johnny, een rol die hij eerder in de gelijknamige film uit 1997 speelde, financier Daan in Meiden van De Wit en als piloot Tom Blauw, de ex-man van Anouk Verschuur, in Gooische Vrouwen. Hij vertolkte rollen in films als De Zeemeerman (1996), Lek (2000), Ochtendzwemmers (2001), Bella Bettien (2002) en Wild Romance (2006).

Verder had hij diverse bijrollen in series als Kees & Co, als de motorrijder waar Kees (Simone Kleinsma) een speciale band mee krijgt, Baantjer, Luifel en Luifel, Westenwind en Dunya & Desie.

Naast televisie- en filmwerk is Boissevain steeds vaker op het toneel te zien. Hij had met Jan Rot, Kim-Lian van der Meij en Lenette van Dongen een van de hoofdrollen in de musical Doe Maar!, gebaseerd op de populaire Nederlandse popgroep Doe Maar uit de jaren '80 van de twintigste eeuw. De musical kwam in 2006 uit, precies 25 jaar na de eerste nummer één-hit van de groep.[1] De rol leverde hem in 2007 een John Kraaijkamp Musical Award op in de categorie “Beste Mannelijke Hoofdrol in een Kleine Musical”.

Vanaf 2009 is hij te zien in Brandende liefde, een op het gelijknamige boek van Jan Wolkers gebaseerde musical, waarin Boissevain de hoofdrol heeft.[2] In die musical zullen ook Catherine ten Bruggencate en Loes Haverkort te zien zijn. In 2007 won hij een Rembrandt Award in de categorie “Beste Nederlandse acteur”, voor zijn hoofdrol als schrijver Herman Brood in de biografische film Wild Romance (film).

Tevens spreekt Daniël de reclamespots van Tele2 in. In 2010 was hij te horen in de rol van Freddie Pruis in de NPS radio-hoorspel-serie 'De Moker'.

boissevain_daniel_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:10 (Externe bewerking)Er zijn 25 bezoekers online