Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


boer_lodewijk_de_-_biografie

Boer, Lodewijk de

Biografie


Nederlandse theatermaker en musicus
De Nederlandse theatermaker en musicus Lodewijk de Boer werd in 1937 geboren. Lodewijk studeerde aan het conservatorium om violist te worden. Hij was in de jaren zestig verbonden met het Concertgebouworkest als altviolist.

Labyrint

Zijn eerste eenakter “De kaalkop luistert” werd in 1963 door een Amsterdams studentengezelschap opgevoerd. In 1966 schreef De Boer het libretto voor de opera “Labyrint” van Peter Schat. Aan het einde van de jaren zestig werkte Lodewijk de Boer enkele seizoenen als regisseur bij Studio. Met de acteurs Cees Linnebank en Huib Broos in de hoofdrollen ontstond “The family”, waarin het wel en wee werd beschreven van een groepje losgeslagen typen in een krakerspand. In 1973 regisseerde De Boer zelf de verfilming van het toneelstuk.

Freelancer bij verschillende gezelschappen

Vanaf de jaren zeventig werkte Lodewijk de Boer als freelancer bij verschillende gezelschappen. Bovendien werkte hij samen met de musicus Willem Breuker. Woede is het terugkerende thema in de voorstellingen van Lodewijk de Boer. Het verleden achtervolgde de personages vaak op onaangename wijze. In 2002 regisseerde hij “Who's affraid of Virginia Woolf” met Edwin de Vries en Will van Kralingen in de hoofdrollen. De voorstelling kreeg uitstekende kritieken. Lodewijk de Boer overleed in juni 2004 op 67-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige ziekte.

Bron: cultuurarchief.nl/film-toneel/data/boerlodewijkde1937.htm

boer_lodewijk_de_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:10 (Externe bewerking)Er zijn 28 bezoekers online