Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


blokker_jan_-_biografie

Blokker, Jan

Biografie


Jan Andries Blokker sr. (Amsterdam, 27 mei 1927 - Amsterdam, 6 juli 2010) was een Nederlands journalist, columnist, schrijver, publicist en amateur-historicus.

Hij werd geboren in de Amsterdamse Admiralenbuurt en groeide op in een vrijzinnig-liberaal gezin. Zijn vader was kantoorbediende. Vanaf zijn zevende jaar zag Blokker met zijn vader wekelijks het Polygoon-journaal in de Cineac. Blokker doorliep de H.B.S. aan de Keizersgracht, en begon in 1944 aan het staatsexamen gymnasium-alfa. Vervolgens studeerde hij Nederlandse taal- en letterkunde en geschiedenis maar hij voltooide geen van beide studies.

In 1950 debuteerde Blokker met de novelle Séjour waarvoor hij de Reina Prinsen Geerligsprijs ontving. Er volgden twee romans: Bij dag en ontij (1952), en Parijs, dode stad (1954). In 1952 werd Blokker leerling-verslaggever bij Het Parool, waar Simon Carmiggelt hem vroeg filmrecensies te schrijven. In 1954 werd hij filmredacteur bij het Algemeen Handelsblad. Op de kunstredactie van die krant maakte hij kennis met Henk Hofland en Harry Mulisch. Hij werkte mee aan het satirische VARA televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog eens een keer (1963-1964).

Hij werkte daarna bij de VPRO, waar hij eindredacteur was bij de televisie, een onovertroffen spreker van eigen commentaarteksten, en onder meer initiator van het geopolitieke programma Diogenes

Gedurende zijn televisieperiode bij de VPRO werd Blokker columnist bij de Volkskrant. Hij was in de jaren zestig en zeventig gezichtsbepalend voor het linkse intellectuele volksdeel, en blonk uit in satirische stukjes over de linkse mode; gebundeld in onder andere Ben ik eigenlijk wel links genoeg? (1974). Tenslotte werd hij adjunct-hoofdredacteur bij de Volkskrant. In 2006 kwam het tot een breuk en ging hij publiceren in NRC Handelsblad. Blokker bleef tot het einde van zijn leven actief als journalist, voornamelijk als columnist voor NRC Next.

Van 1983 tot 1993 was Blokker voorzitter van het Productiefonds voor de Nederlandse Film.

Blokker schreef verder filmscenario's, onder andere voor Bert Haanstra's klassieker Fanfare (1958) en voor Makkers staakt uw wild geraas (1960) van Fons Rademakers. Minder bekend was hij als schrijver van kinderboeken, waarvan het merendeel onder de pseudoniemen Okko Schuit en Ardo Flakkeberg verscheen.

In 2005 schreef hij samen met zijn zoons Jan Blokker jr. en Bas Blokker het geschiedkundige werk Het vooroudergevoel - De vaderlandse geschiedenis, met schoolplaten van Johan Herman Isings. Het trio publiceerde in 2006 Er was eens een God - Bijbelse geschiedenis, waarin ze veel verhalen uit de Bijbel hervertellen en in een historische context plaatsen.

Op 6 juli 2010 overleed Blokker in zijn huis te Amsterdam.

blokker_jan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:12 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online