Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


blok_hetty_-_biografie

Blok, Hetty

Biografie


Henriëtte Adriana (Hetty) Blok (Arnhem, 6 januari 1920) is een Nederlands cabaretière, actrice en zangeres die vooral bekend werd door haar rol als Zuster Klivia in de serie Ja zuster, nee zuster van Annie M.G. Schmidt.

Na de Tweede Wereldoorlog speelde Hetty Blok in de cabaretvoorstellingen 't is Historisch (1948); Wij spelen pantomime (1949); Iene miene mutte (1949); 't Is mij een raadsel (1950); en het Boekenbalprogramma Een bloemlezing in prachtband (23 februari 1951) op teksten van onder andere Wim Sonneveld, Annie M.G. Schmidt en Dick Swidde. Op 2 oktober 1951 werkte ze mee aan De Toverspiegel, het televisiespel dat Willy van Hemert had geschreven voor de allereerste live uitgezonden televisieuitzending in Nederland. Tussen 1952 en 1958 vertolkte ze in het veertiendaagse hoorspel In Holland staat een huis van Annie M.G. Schmidt de rol van de werkster Sjaantje waarmee ze landelijk zeer populair werd.

Hetty Blok werd waarschijnlijk het meest bekend als de zingende zuster die het Rusthuis Klivia leidde aan de Primulastraat in Ja zuster, nee zuster, met bekend gebleven liedjes als Niet met de deuren slaan… ja zuster, nee zuster, M'n opa en Wil u een stekkie (van de fuchsia). Naar Hetty Blok is in 1990 een fuchsia vernoemd door de Nederlandse kweker Weeda. Deze fuchsia heeft een paarsroze kelk en een dofpaarse kroon. Hetty Blok en Leen Jongewaard waren de enige leden van de cast die konden zingen en zij namen dan ook de liedjes van het programma voor hun rekening. Tot 1998 trad Hetty Blok op met het soloprogramma Ziezo dat een keuze bevatte uit de liedjes van Annie M.G. Schmidt.

Op 24 mei 2008 zong Hetty Blok, op 88-jarige leeftijd, begeleid door haar vaste pianist Bas Odijk een reeks liedjes uit het werk van Annie M.G. Schmidt in de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek Amsterdam als afsluiting van de “Annie M.G. Schmidt Week” aldaar. In diezelfde zaal werd op 25 januari 2010 bij de feestelijke officiële viering van haar negentigste verjaardag het boek Doe wat je 't liefste doet gepresenteerd dat met foto's, een cd en een dvd een terugblik biedt op haar lange carrière. Naast haar werk als actrice en zangeres regisseerde ze o.a. zanger Ron Mesland in diens travestie-rol als Hella Holland.

In het najaar van 2008 nam Hetty Blok een luisterboek (4 cd) op met een door haar samengestelde selectie van verhalen van de Amsterdamse schrijfster Mary Dorna. In 2010 verschijnt een luisterboek met sprookjes van haar hand die eerder, in 1980, onder de titel Het groene aapje bij Uitgeverij Tiebosch werden uitgegeven. Een tweede bundel sprookjes kwam in 1986 uit onder de titel Sprookjesversierboek.

Begin 2010 is zij te gast in De Wereld Draait Door waar aan het eind zij als zeer vitale 90-jarige -zittend aan tafel- “Niet met de deuren slaan” zingt, met groot succes. Het fragment wordt vele malen op de Nederlandse tv herhaald. Op 6 november 2010 was zij te gast bij Paul de Leeuw bij de viering van het 85-jarig bestaan van de VARA. Ook hier zong zij weer enkele bekende liedjes uit Ja zuster, nee zuster.

In 2011 is Hetty Blok te zien in een videoprojectie tijdens de voorstellingen van de musical Herinnert u zich deze nog?. Ze speelt hierin de ouder geworden zangeres met wie de hoofdpersoon uit het verhaal een relatie heeft.

blok_hetty_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:12 (Externe bewerking)Er zijn 23 bezoekers online