Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bleach

Titel: Bleach

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, - / België, 10 februari 2010

Genre: Fantasy/Aktie - Animatie | 24 min. | 16 jaar

Productiemaatschappij: TV Tokyo - TV Serie (2004–2012) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: Japan, 5 oktober 2004 - (366 episodes)

Regisseur:

Auteur(s) | Bedenkers(s):
= Kubo, Tite

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Bosch, Johnny Yong - (Ichigo Kurosaki (287 episodes, 2004-2012)
= Ruff, Michelle - (Rukia Kuchiki (208 episodes, 2004-2012)
= Sheh, Stephanie - (Orihime Inoue (198 episodes, 2004-2012)
= Price, Jamieson - (Yasutora 'Chad' Sado (172 episodes, 2004-2012)
= Prince, Derek Stephen - (Uryu Ishida (152 episodes, 2004-2012)
= Thornton, Kirk - (Narrator (138 episodes, 2004-2011)


Korte inhoudsopgave:
Het verhaal volgt Ichigo Kurosaki (Kurosaki Ichigo, 黒崎 一護), een 15-jarige jongen die al zo lang hij zich kan herinneren geesten kan zien en aanraken die in de manga Plus worden genoemd. Op een dag komt hij de Shinigami (letterlijk: Shine / Kami, “god (van de) dood”, ook wel “Soul Reaper” en “Death God” in de Engelse vertaling van de manga en anime) Rukia Kuchiki (Kuchiki Rukia, 朽木 ルキア) tegen. Ze is op zoek naar een zogeheten Hollow: in de strip een term voor zielloze monsters die zich voeden met (de ziel van) mensen en als junkies weinig meer voelen dan de gedachte om hun enige behoefte te bevredigen. (Deze figuren zijn waarschijnlijk deels gebaseerd op de zogeheten 'Gakidō' uit het Japanse boeddhisme, soms vertaald als 'hongerige geest'). In Bleach is de zogeheten Reiatsu de spirituele kracht van iemands ziel. Iemand met een hoge Reiatsu kan bijvoorbeeld Plus' zien. Hoe sterker iemands Reiatsu, hoe sterker de geur is die de Hollows kunnen ruiken. De Hollow waar Rukia achterna zit heeft het op Ichigo's Reiatsu. Ze zweeft Ichigo's kamer in, zonder te weten dat Ichigo haar kan zien. Na wat geruzie tussen de twee vertelt Rukia dat ze uit de stad Seireitei komt dat in een andere wereld is genaamd Soul Society. Ichigo gelooft haar niet en lacht haar uit. Rukia wordt boos en gebruikt een Kidō techniek op Ichigo , waardoor hij zich niet meer kan bewegen.

Op dat moment komt de Hollow waar Rukia achteraan zit tevoorschijn. Ichigo en Rukia horen de zusjes van Ichigo, Karin en Yuzu, aangevallen worden. Rukia rent naar beneden om ze te bevrijden van de Hollow. Ichigo wil ook zijn zusjes redden en door z'n sterke Reiatsu bevrijdt hij zich van de Kido-techniek, iets wat normaal alleen zeer sterke shinigami kunnen. In het daaropvolgende gevecht raakt Rukia gewond, omdat Ichigo door zijn radicale handeling zijn familie probeert te beschermen. Rukia duwt Ichigo weg, maar wordt zelf gebeten door de Hollow. Om de Hollow te vernietigen geeft Rukia haar shinigami-krachten aan Ichigo. Rukia wil de helft van haar krachten aan Ichigo geven, maar door de sterke Reiatsu die Ichigo al heeft, neemt hij bijna al haar krachten. Hierdoor krijgt Ichigo Shinigami-krachten, met een Zanpakutō. Het avontuur van Ichigo begint als zijn plicht als Shinigami vervanger, wat inhoudt dat hij niet bij de dertien berschermingsgroepen zit en dat hij zijn eigen beslissingen maakt en dus niet alle orders moet opvolgen. In tegenstelling tot de rest van de soul society, ook zijn vrienden.

Het centrale en repeterende thema in Bleach zijn de gevechten; de vriendschappen en relaties tussen de diverse hoofdpersonen nemen thematisch een relatief kleiner gedeelte van de inhoud in beslag. Zowel de verhaallijnen als de tekenstijl zijn afwisselend 'serieus' en komisch. Hoewel Bleach zich afspeelt in een fantasy-setting, spelen elementen van de middeleeuwse samurai-gedragscodes ofwel 'Bushido' op de achtergrond een belangrijke rol. Door de grote nadruk op zwaardgevechten - contrasterend met de moderne tijd waarin het verhaal zich afspeelt, en zwaarden als wapens feitelijk al lang uit de gratie zijn - en andere martial arts laat de strip zich kort samenvatten als 'samurai-fantasy'.

Opmerkingen:
Tite Kubo had een wens om een shinigami in een kimono te tekenen, wat de basis vormde voor het karakter Rukia Kuchiki. Nadat zijn vorige manga, Zombiepowder stopgezet werd stuurde hij het originele verhaal van Bleach naar Weekly Shōnen Jump en werd afgewezen. Nadat manga-tekenaar Akira Toriyama het verhaal zag schreef hij een aanmoedigingsbrief naar Kubo.[3] Bleach werd niet lang daarna, in 2001, gepubliceerd als een korte serie met een lengte van vijf jaar.[3] De eerste plannen voor het verhaal bevatte niet de hiearchische structuur van Soul Society, maar wel sommige karakters en elementen die niet belangrijk waren voor het verhaal tot de Arrancar-verhaallijn. Kubo wilde de serie eerst Black noemen, naar de zwarte kleur van de kimono's, maar vond dat te oppervlakkig. Later wilde hij het White noemen, maar kwam daarna bij Bleach wat toch met wit te maken heeft.

Kubo liet zich inspireren door verschillende media. Zijn interesse in bovennatuurlijke verschijnselen en monsters komen van GeGeGe no Kitaro en de focus op de wapens en gevechtscènes komen van Saint Seiya, beide manga die Kubo las als kind. De stijl van de actie en het vertellen van het verhaal is geïnspireerd door verschillende films. Kubo heeft gezegd dat Bleach een ervaring moet zijn die men alleen beleeft als men de manga leest, en staat afkeurend tegenover een live-action film versie van Bleach.

Het creatieve proces vindt vooral plaats dankzij personages. Wanneer Kubo verhaallijnen schrijft of moeite heeft met nieuw materiaal begint hij nieuwe personages te bedenken en oude volumes van Bleach herlezen. Kubo vindt het leuk om personages te maken die er fysiek anders uitzien dan hun karakter doet vermoeden. Kubo vindt vooral de tegenstelling in deze personen leuk om te tekenen. De inspiratie voor de termen uit de serie komen uit een bepaald thema. De namen voor de zanpakuto en kido gebruikt door de shinigami zijn geïnspireerd op oude Japanse literatuur. Hollows en arrancar gebruiken Spaanse termen, terwijl Quincy's Duitse termen gebruiken. Kubo raakte geïnteresseerd in Spaans omdat hij de taal “betoverend” en “zweverig” vond klinken

Info:
Bleach (ブリーチ, Burīchi) is een manga- en animeserie geschreven en geïllustreerd door Tite Kubo (久保 帯人, Kubo Taito). De manga verscheen in augustus 2001 voor het eerst in Weekly Shōnen Jump magazine, uitgegeven door Shueisha en onder hun “Jump Comics” label zijn op het moment (juni 2010) vijfenveertig volumes/tankōbons uitgebracht in Japan. De manga wordt door uitgeverij Kana vertaald in het Nederlands. Op het moment (februari 2011) zijn er veertien volumes/tankōbons uitgebracht in het Nederlands. In België wordt vanaf 10 februari 2010 de anime uitgezonden door JIM.


bleach.txt · Laatst gewijzigd: 2018/09/16 11:55 door predikerEr zijn 5 bezoekers online