Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


blanker_peter_-_biografie

Blanker, Peter

Biografie


Peter Blanker (Rotterdam-Delfshaven, 11 juni 1939) is een Nederlands dichter en artiest, na een carrière als zeeman, druivenplukker en journalist sinds 1961 actief als zanger en gitarist in Rotterdam en omstreken. Zijn inspiratie zoekt hij bij de Franse chansonnier Georges Brassens en zijn vakgenoot Jules de Corte.

In de jaren zestig was Blanker actief in het cabaret en aanverwante kleinkunst. Van eind 1975 tot 1978 heeft Peter Blanker ook in de beroemde AVRO-kinderserie De Holle Bolle Boom meegespeeld en gezongen. Hij werkte daar samen met onder anderen Leontien Ceulemans, Hans Otjes en Maria Lindes. De muziek was van Tonny Eyk.

In 1981 scoorde hij een onverwachte nationale top 10-hit met 't Is moeilijk bescheiden te blijven, een vertaling van It's hard to be humble van de Amerikaanse countryzanger Mac Davis. In 1987 zong hij Alles heeft een einde (maar een worst wel twee), een vertaling door Peter Koelewijn van Alles hat ein Ende nur die Wurst hat zwei waarmee de Duitser Stephan Remmler in zijn land de hitparade had veroverd.

Voor Kinderen voor Kinderen produceerde hij in de beginjaren een aantal liedjes, waaronder 'Oh dat huiswerk'. Elf jaar lang verzorgde hij het radioprogramma Levenslief en levensleed voor de KRO. Begin jaren '90 gaf hij met zijn oude compagnon Gerard Cox leiding aan een schrijverscollectief voor de musical Kaat Mossel over de Rotterdamse mosselvrouw. In het lied Breng mij naar Rotterdam terug geeft hij een verklaring voor zijn liefde:

In Londen en Berlijn, daar raak je al je centen kwijt,
In Parijs, je beurs en je verstand,
Als ik maar een kwartje heb
Vind ik Rotterdam interessant.

In 2003 werd een landelijke tournee georganiseerd om met zijn vaste muzikale begeleiders zijn veertig jarig artiesten-jubileum te vieren. De harde kern van het Peter Blanker Consort bestaat uit Elly Bezemer, Izak Boom en Kees van Velthooven, die zijn liedjes inkleuren op instrumenten als piano, banjo, mandoline en contrabas.

De stad Rotterdam heeft hem in 2003 de Wolfert van Borselenpenning toegekend.

Trivia

Peter Blanker is ook de zanger van de Nederlandse versie van de tune van Maja de Bij.

blanker_peter_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:14 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online