Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


blanken_nettie_-_biografie

Blanken, Nettie

Biografie


Nettie Blanken is een Nederlandse toneelactrice. Ze volgde haar toneelopleiding aan de Arnhemse Toneelschool, die ze in 1969 afrondde. Ze speelde in vele stukken bij onder andere Toneelgroep Theater, Globe, Toneelgroep Amsterdam, RO Theater, Theater van het Oosten, Het Zuidelijk Toneel, De Tijd, De Theatercompagnie en het Nationale Toneel.

Ze vertolkte een goot aantal rollen in toneelstukken, waaronder: 'Hofscenes', 'De Drie Zusters', 'Candida', 'De Kleine Zielen', 'De Kersentuin', 'Aan het einde van de aspergetijd', 'Wilhemina, je maintiendrai' en 'Esprit'.

Voor haar rol van Elizabeth de Valois in 'Hofscenes' werd Nettie in 1982 onderscheiden met de Colombina, de belangrijkste theaterprijs voor een vrouwelijke bijrol.

In 2002 was Blanken onder andere te zien in 'De Vagina Monologen', in 2003 in 'Peer Gynt' en in 2004 in 'Mahler', van het Nationale Toneel.

Naast haar toneelwerk speelt Nettie al sinds 1989 vele personages in Het Klokhuis (NPS) en acteerde ze diverse gastrollen in series en films. In het seizoen 2004-2005 speelde ze in 'Max Havelaar'.

blanken_nettie_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:14 (Externe bewerking)Er zijn 7 bezoekers online