Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


blaaser_jan_-_biografie

Blaaser, Jan

Biografie


Jan Dirk Blaaser (Amsterdam, 17 juli 1922 — Lelystad, 28 maart 1988) was een Nederlands cabaretier, acteur en schrijver van liedjes.

Jeugd en begin

Blaaser was afkomstig uit een theatergeslacht. Zijn grootvader was theaterdirecteur en hij was een neef van de acteurs Riny Blaaser, Jo Vischer Jr. en Beppie Nooij jr.. Blaaser begon als artiest in het schnabbelcircuit op feesten en partijen en in cabarets. In 1938 begon hij met toneel spelen bij het gezelschap van zijn oom Jan Nooij. Daarna werkte hij onder meer in het theatercafé Saint-Germain-des-Prés van Tom Manders als moppentapper. Hierdoor kreeg hij ook zijn eerste televisieoptreden. Op de radio trad hij op in het programma Tierelantijnen.

Acteurswerk

Als acteur debuteerde hij in de film Ciske de Rat uit 1955. Twintig jaar later speelde hij de vader van Keetje Tippel in de gelijknamige film van Paul Verhoeven. Daarnaast speelde hij rollen in diverse televisieseries. Hij was één van degenen die de rol van de burgemeester in Swiebertje speelde en speelde de rol van Looie Det van Kalkedet in de kindertelevisieserie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?. Ook werkte hij als acteur in diverse toneelproducties. Hij speelde in komedie, drama, volksstukken en kluchten. Tussen 1975 en 1977 speelde Blaaser de rol van Gerard in de succesvolle comedyserie 'Pleisterkade 17' van Annie M.G. Schmidt.

Zang, feesten, tournee en quizmaster

Als zanger scoorde Blaaser eind jaren zestig een carnavalshit met het nummer “Mijn tante heeft een olifant”. Dit nummer werd ook in het Duits, Engels en Frans uitgebracht. In 1969 toerde Blaaser samen met Willy Alberti, Willeke Alberti, Tonny Eyk, Fred Kaps en The Three Jacksons door Australië en Nieuw-Zeeland. Met Joke Bruijs trad Blaaser enige tijd op op personeelsfeesten en verenigingsavonden, nadat hij haar had ontmoet tijdens een optreden in de Bredase koepelgevangenis in 1970. Ook was hij in die periode de presentator en quizmaster in het programma Kwis wel, kwis niet. In de jaren 80 werd hij panellid bij Babbelonië, als vervanger van Jos Brink.

Tevens nam hij deel aan AVRO's Sterrenslag, waarbij hij in 1979 een legendarische strafschop nam. Blaaser wees naar de lucht, waarna doelman Eddy Pieters Graafland omkeek wat er te zien was. Hierna schoot hij de bal richting doel, maar raakte daarbij de doelman precies op de rug, waardoor het schot alsnog miste.

Cabaret en boek

In 1977 maakte Blaaser de stap naar het cabaret. In verschillende onemanshows in het theater kwam hij als een humorist goed uit de verf. Zijn theatershows, “Bruin Brood”, “Bramen Zoeken”, “Man Alleen” en “Klapstoel”, trokken een breed publiek. De teksten van al zijn voorstellingen schreef hij zelf en ook voor vele andere artiesten en programma's was hij een veelgevraagd schrijver. In 1980 schreef hij een boekje onder de titel Een muis in zee.

Zeg 'ns Aaa en overlijden

Halverwege jaren 80 trad Blaaser toe tot de cast van Zeg 'ns Aaa, waar hij de vader van Mien Dobbelsteen, een rol van aangetrouwd Nooy-familielid

Familie

Blaaser heeft drie kinderen uit twee huwelijken, twee zoons en één dochter. Zijn zoons uit zijn eerste huwelijk zijn Elian Blaaser en Dennis Blaaser. Uit zijn tweede huwelijk kreeg hij dochter, Esther Blaaser. Zij werkt na een toneelopleiding en activiteiten in het jeugdtoneel momenteel als dramacoach. Een van zijn kleindochters is Gaby Blaaser.

blaaser_jan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:14 (Externe bewerking)Er zijn 8 bezoekers online