Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bijl_martine_-_biografie

Bijl, Martine

Biografie


Martine Catharina Maria Bijl (Amsterdam, 19 maart 1948) is een Nederlands zangeres, actrice, schrijfster en cabaretière.

Bijl werd in 1965 ontdekt door Willem Duys, terwijl ze nog op het gymnasium zat. Ze had vroege hits met 'De makelaar van Schagen' en 'Bloemendaalse bos'. Ze maakte deel uit van de winnende Nederlandse afvaardiging naar het Knokke-festival van 1966 en trad op in een serie eigen televisieprogramma's, waaronder Martine. Ook was ze samen met Dad's Army-acteur Arthur Lowe te zien in een Engelse taalcursus.

In 1977 bereikte ze de dertiende plaats in de Nationale Hitparade met Het Limburgs Klaaglied. Vanaf 1982 stond ze in het theater. Dat Bijl ook wel iets anders kon dan de lieve liedjes uit de jaren '60 bewees ze door enkele komische nummers en een optreden op tv als verslaggeefster Agnes de Boer. Bijl speelde in films als Help, de dokter verzuipt en Vroeger kon je lachen, en presenteerde de quiz Meneer van Dale wacht op antwoord (NET 5). Ook was ze jarenlang panellid in het legendarische Wie van de Drie, onder leiding van Herman Emmink (AVRO).Ze kreeg ook landelijke bekendheid door haar rol van Catherina (Cath) Bovenkerk in de nederlandse comedy het zonnetje in huis waarin ze samen speelt met Johnny Kraaijkamp en John Kraaijkamp sr. Ze schrijft tevens liedjes en kinderboeken, en treedt weer (net als ze vroeger een tijd heeft gedaan) op in de reclames van Hak. Daarnaast vertaalt ze musicalteksten (o.a. van Aïda, The Lion King, Tarzan, Beauty and the Beast, Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat en We Will Rock You). Momenteel (2011) is Martine bezig met de vertaling van de musical Wicked.

Voor haar werk ontving zij een Edison, in 1980 kreeg ze de Gouden Televizier-Ring voor haar presentatie van het boekenweekgeschenk, de Johan Kaart Prijs werd haar toegekend in 1983 en de Scheveningen Cabaretprijs ging mee naar huis in 1984. In 1998 kreeg Bijl het Gouden Beeld voor haar rol in de comedy Het Zonnetje in Huis.

Bijl had een langdurige relatie met de componist Henk van der Molen en is thans al jaren getrouwd met Berend Boudewijn (van der Woude).

bijl_martine_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:15 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online