Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bierman_ronnie_-_biografie

Bierman, Ronnie

Biografie


Ronny Greetje (Ronny) Bierman (Amsterdam, 12 juli 1938 - aldaar, 3 februari 1984) was een Nederlands actrice en zangeres.

Ronny Bierman was één van de eerste leerlingen van de Cabaretschool Bob Bouber, de latere Akademie voor Kleinkunst. Ze was veelvuldig te zien op televisie en in films.

Na haar opleiding aan de Academie voor Kleinkunst in de hoofdstad debuteerde Ronnie Bierman in 1962 in de musical Free as Air. Nadien was ze een succesvol comédienne en speelde ze in talrijke musicals, televisieseries, toneelstukken en films. Ze maakte deel uit van het baanbrekende cabaret Lurelei en het Rotterdams Toneel. Ze speelde bekende rollen in de musical Anatevka (1966) en de televisieserie 't Schaep met de 5 pooten (1969-1970). Ook was ze Vrouw van Duin in Merijntje Gijzen (1974) en drie jaar eerder Blonde Greet in de humoristische film Wat Zien Ik!? van Paul Verhoeven. In 1972 was ze met Jenny Arean en André van Duin op televisie te zien in de muziekproductie Het meisje met de blauwe hoed.

In 1983 moest ze haar rol in een blijspel teruggeven omdat ze ernstig ziek bleek. Ze overleed korte tijd later op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ernstige leverkwaal. Haar graf op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied is inmiddels geruimd.

bierman_ronnie_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:15 (Externe bewerking)Er zijn 23 bezoekers online