Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bicentennial_man
Boektitels: B > - 301 t/m 400

Titel: Bicentennial man
Originele titel: The positronic man (1992)

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:
&
Asimov, Isaac & Silverberg, Robert
Vertaling: Timmerman, Hugo]]
Omslag ontwerp: Edd, Amsterdam | Omslag illustratie: Columbia Pictures Industries Inc.
Binnenwerk illustratie(s): -

Uitgever (jaar): Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam - Poema Pocket, Poema SF (2000)
Redactie:
Druk: 3e | Uitvoering: Paperback
Soort: Roman | Pagina's: 256
Genre: Science Fiction

ISBN: 90-245-4031-3
Opmerkingen:
Ook als: Positronisch Brein


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: Bicentennial Man - (I) | TV Serie als: -Korte inhoudsopgave:
Bicentennial Man is gebaseerd op de roman Positronisch brein (The Positronic Man), geschreven door Isaac Asimov en Robert Silverberg en gebaseerd op Asimovs originele novelle The Bicentennial Man. De film beschrijft het bestaan van robot Andrew Martin, een prototype androïde. Andrew, zoals hij wordt genoemd in de film, wordt in augustus 2005 door de familie Martin gekocht om hen te helpen. Het oudste kind keurt de aankoop direct af en kan het niet goed vinden met de robot. Toch wordt hij gewaardeerd, toont hij emotie en is hij geliefd bij het jongste kind, Amanda Martin, die hij “Little Miss” (“jonge dame”) noemt.

Uiteindelijk gaat Andrew bij de familie weg, maar blijft contact houden met Amanda en, uiteindelijk ook, haar kleindochter Portia. Andrew gelooft erin dat hij menselijke krachten en kwaliteiten bezit die niet bekend zijn bij robots, gaat naar het Wereld Congres en vraagt om een bewijs dat verklaart dat hij een mens is. Dit wordt eerst afgewezen. In de 100 jaar die volgen, ontwikkelt hij zich steeds meer tot mens en uiteindelijk ontvangt hij transplantaties (die hij zelf ontwerpt), waardoor hij verandert in een mens en te maken krijgt met veroudering. Andrew gaat opnieuw naar het Congres, nu verouderd en tenger. De Spreker belooft deze keer om er op zijn minst naar te kijken.

Aan het einde van de film ligt Andrew op zijn sterfbed samen met Portia. Op dat moment begint er een uitzending op televisie. De Spreker van het Wereld Congres verschijnt en begint over Andrew te praten. Voordat ze klaar is met haar toespraak, overlijdt Andrew. De Spreker verklaart dat Andrew Martin wordt erkend als de oudste, niet-Bijbelse mens in de geschiedenis, met zijn 200 jaar. De film eindigt als Portia de bijstaande verpleegster (eveneens een robot) instrueert om ook haar “machine” uit te zetten. Portia overlijdt hand in hand met Andrew.


bicentennial_man.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:16 (Externe bewerking)Er zijn 32 bezoekers online