Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bewitched

Titel: Bewitched

Nederlandse/Belgische titel: De schone heks

Uitgebracht: Nederland, 20 oktober 1964 / België, -

Genre: Fantasy/Komedie | 25 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: = Ashmont Productions - TV Serie (1964–1972) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: USA, 17 september 1964

Regisseur:
-

Auteur(s) | Bedenkers(s):
= Saks, Sol

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Montgomery, Elizabeth - (Samantha Stephens (254 episodes, 1964-1972)
= Moorehead, Agnes - (Endora (254 episodes, 1964-1972)
= White, David - (Larry Tate (191 episodes, 1964-1972)
= York, Dick - (Darrin Stephens (170 episodes, 1964-1969)
= Murphy, Erin - (Tabitha Stephens (103 episodes, 1966-1972)
= Sargent, Dick - (Darrin Stephens (84 episodes, 1969-1972)


Korte inhoudsopgave:
De nadruk van de serie ligt op het gemengde huwelijk van een neus-trillende heks, Samantha Stephens, en haar menselijke echtgenoot, Darrin. De serie, een romantische komedie, toont hoe de ware liefde de meest lastige situaties, zelfs tussen een heks en een mens, kan verdragen.

Darrin werkt voor het advertentiebureau McMann and Tate. Zijn door winst geobsedeerde baas, Larry Tate, is een regelmatig terugkerend in de serie. Larry is regelmatige een bron van ellende voor Darrin.

De moeder van Samantha, Endora, heeft een gruwelijke hekel aan normale mensen, en keurt Darrin dan ook sterk af. Ook veel andere familieleden van Samantha moeten niets hebben van het huwelijk. Vele afleveringen draaien rond Endora, of een van de leden van haar familie, die magie gebruiken om de relatie te ondermijnen. Veel afleveringen beginnen dan ook met Darrin die weer eens slachtoffer wordt van een spreuk, wat voor lastige situaties zorgt met andere mensen zoals de buren of zijn collega’s. Tegen het eind van de aflevering is echter alles weer in orde. Darrin kan op zijn beurt ook niet goed overweg met Samantha’s familie, met uitzondering van haar tante Clara.

Opmerkingen:
Sol Saks, die vaak gezien wordt als de bedenker van de serie, schreef de pilotaflevering, maar was niet betrokken bij de rest van de serie. Aanvankelijk was Danny Arnold verantwoordelijk voor de productie van de serie. Hij bedacht de stijl, ondertoon en bijpersonages voor de serie. Arnold, die al ervaring had met McHale's Navy en andere shows, zag Bewitched in eerste instantie als een sitcom over een gemengd huwelijk. In de door hem gemaakte afleveringen bleef het magische element vaak een beetje op de achtergrond. In elke aflevering kwamen maar een of twee spreuken voor om de plot op gang te helpen, en vaak loste Samantha de problemen zonder haar magie op. Ook werden in het eerste seizoen vaak bovennatuurlijke gebeurtenissen gebruikt als allegorie voor problemen in het echte leven die een jong koppel tegen kan komen.

Arnold verliet de serie na seizoen 1, waarna Jerry Davis het van hem overnam. Hij produceerde het tweede seizoen samen met Bernard Slade als hoofdschrijver van de scripts.

Begin seizoen 3 vertrokken zowel Davis als Slade. William Froug nam het productiewerk over. Beginnend bij dit seizoen werd de serie voortaan in kleur opgenomen. Froug, die voorheen producer was van Gilligan's Island, was niet erg bekend met Bewitched. Froug hield het ook niet langer dan een jaar vol als producer. Nadat hij vertrok nam William Asher de productie over. Hij bleef producer tot het einde van het seizoen.

Bewitched was uniek als televisieserie midden jaren 60 gezien het feit dat het draaide om een getrouwd koppel dat vervreemd was van de ouders van een van de twee (Samantha). Samantha en Darrin Stephens waren het eerste live-action tv-koppel waarvan de acteurs in het echte leven niet waren getrouwd.

Info:
Bewitched (in Nederland ook wel: De schone heks) is een Amerikaanse sitcom die van 1964 tot 1972 werd uitgezonden op ABC. In de serie zijn Elizabeth Montgomery, Dick York, Dick Sargent en Agnes Moorehead te zien. De serie werd over de hele wereld uitgezonden en is de langst lopende televisieserie met een bovennatuurlijk thema uit de jaren zestig en zeventig. De hoofdrolspeelster (Elizabeth Montgomery) werd op 4 januari 2008 postuum geëerd met een ster op de Hollywood Walk of Fame.


bewitched.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:16 (Externe bewerking)Er zijn 26 bezoekers online