Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


betlem_jr._guus_-_biografie

Betlem jr., Guus

Biografie


Oorspronkelijk wist ik niet beter dan dat de auteur van de boeken van Marjoleintje (mijn eerste ervaring met Freddy Hagers) “gewoon” een vrouw was. Gewoon, omdat - zo lijkt het ten minste - praktisch alle boeken voor meisjes door vrouwen geschreven werden. Pas een paar jaar geleden werd ik erop attent gemaakt dat Betlem-Hagers een man is. De informatie op de homepage van Kluitman bevestigde dat: Guus Betlem alias Freddy Hagers zijn pseudoniemen van Frederik August Betlem. Hij schreef al jong: een familiekrant, en gedichten die ook weleens in een plaatselijk krantje verschenen.

Het is niet Het boek “´t Klaroentje van Koentje”, geschreven door Guus Betlem. Het verhaal geeft tevens een intrigerend beeld van het gewone leven in Nederland van vlak na de tweede wereldoorlog. onwaarschijnlijk dat hij als kind journalist wilde worden; het is een baantje dat in verscheidene van zijn boeken terugkomt (bijv. ´t Klaroentje van Koentje, Snoetje als journalist, Eefje als verslaggeefster). Eenmaal van school af ging hij werken in de papierbranche, maar toen het bedrijf failliet ging, is hij zich volledig gaan toeleggen op het schrijven. Het resultaat mag er wezen: ik heb bijna honderd boeken van zijn hand kunnen traceren, en kom toch ook nog steeds onbekende titels tegen!

De meeste van de boeken van Betlem-Hagers zijn verschenen bij uitgeverij Kluitman. Ook uitgeverij Westfriesland heeft een aantal titels (alle van Guus Betlem) in zijn repertoir; daar zijn een aantal meisjesboeken verschenen in de Witte Ravenserie (zowel met gele als met roze achterkant). ´t Klaroentje van Koentje is verschenen bij Romantic Uitgevers, en van voor de oorlog zijn er enkele van zijn boeken uitgegeven in een serie die Jeugdbibliotheek heette (maar of dat de naam van de uitgever is…?).

De meeste boeken van Betlem-Hagers spelen zich af in gelukkige gezinnen uit de middenklasse. De ouders zijn vertrouwenspersonen, al kost het de jeugdige hoofdrolspelers soms enige moeite om dat vertrouwen te schenken, en ook de politie (die in de avonturenverhalen steevast ten tonele verschijnt) wordt geschilderd als je beste vriend. Eén en ander lijkt op het eerste gezicht vrij standaard verhalen op te leveren, maar deels door zijn mateloze fantasie, en deels door het feit dat de jeugdige hoofdpersonen - hoewel vrijwel zonder uitzondering buitengewoon sympathiek - beslist geen heiligen zijn, blijven zijn boeken toch leuk om te lezen, ook als je er al twintig kent.

Wist u dat Betlem-Hagers er een heel economische manier van schrijven op na hield? Ten minste drie van zijn boeken zijn dubbel verschenen: eerst als jongensboek, en jaren later als meisjesboek! Wanneer je de tekst van die boeken naast elkaar legt, zie je dat het bijna letterlijk hetzelfde verhaal is; alleen de jongens zijn in meisjes veranderd!

Bron: http://www.konarciq.net/JA/Betlem-Hagers/info.html

betlem_jr._guus_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:17 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online