Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bernauw_patrick_-_biografie

Bernauw, Patrick

Biografie


Patrick Bernauw (1962) Vlaams auteur, schreef stripscenario's, was productieleider en regisseur bij het Onafhankelijk Radiofonisch Gezelschap Orage, dat luisterspelen en culturele programma's maakt voor vrije radio's. Vanaf 1981 publiceerde Bernauw essays, romans, verhalen, toneelstukken en schreef hij luisterspelen en televisie-scenario's, voornamelijk in het fantastische genre. Hij publiceerde onder andere bij Het Davidsfonds, D.A.P. Reinaert en in de tijdschriften SF-Gids en Tijdlijn, De. Tot zijn bekendste werken behoren Mysteries van het Lam Gods, Het orakel ontgraven, De moord op Albert I - beide laatste in samenwerking met Guy Didelez.

Bibliografie
Patrick Bernauw werd geboren op 15 april 1962 in Aalst en woont in Erembodegem. Hij was radio-, tv- en stripscenarist, hoorspelregisseur en hoofdredacteur van de Historische Verhalen. Hij is nu docent Literaire Creatie en leidt een eigen productiehuis voor theater, dat zich de jongste tijd vooral heeft toegespitst op moordspelen en stadsspelen voor teambuilding e.d. Hij schrijft sinds 1981 romans, verhalen, essays, toneelstukken en radio- en televisie-scenario's - zowel voor volwassenen als voor de jeugd.

Tot zijn bekendste proza-werken behoren de docudetective Mysteries van het Lam Gods (1991) en, in samenwerking met Guy Didelez, de historische jeugdroman In het Teken van de Ram (1996) die in eigen land werd onderscheiden met de Prijs Knokke-Heist voor de Beste Jeugdroman en in Duitsland met de Eule des Monats. Zijn proza-werk voor de jeugd werd voorts nog twee maal bekroond met de John Flandersprijs voor Vlaamse Filmpjes, en het werd vertaald in het Frans, het Duits, het Noors, het Italiaans, het Spaans en het Pools. Zijn meest recente werken zijn historische thrillers voor volwassenen: Het Bloed van het Lam (2006), Nostradamus in Orval (2007)en Het Illuminatie Complot (2008).

Voor de BRT(N)/VRT, een aantal Nederlandse omroepen, Radio Ostankino (Moskou), New Radio New York en voor de Vlaamse vrije radio's schreef en in het laatste geval regisseerde en produceerde Patrick Bernauw ettelijke luisterspelen. In 1994 ontving hij voor zijn luisterspel La Comédie Française de Provinciale Paul de Mont Prijs voor toneel. Voor de VTM was hij co-scenarist van de series Meester! en Wittekerke, en hoofdschrijver en storyliner van de jeugdsoap Wat nu weer!? Voor de VRT was hij co-scenarist van de sitcom Alle Maten en van de detective-reeks Sedes & Belli.

Met zijn toneelstukken, die hij vaak zelf regisseerde, viel hij eveneens regelmatig in de prijzen. Dat was onder meer het geval met De Dochter van Calamity Jane, geschreven in samenwerking met Guy Didelez (Wim Verbeke Prijs voor Jeugdtheater, 1997) en de thriller De Minister en het Maffia Meisje (Sabam Prijs voor Toneel, 1999). Hij was ook actief in het beroepstheater. Zo schreef hij samen met Guy Didelez het figurentheaterstuk voor kleuters, Beerenbodegem (Taptoe, 1997) en met Frank Van Laecke Semper Vivat (Taptoe, 2005).

In 1998 richtte Patrick samen met zijn broer Fernand het muziektheatergezelschap Compagnie de Ballade op, dat zowel voor een volwassenen publiek als voor jongeren speelt. Patrick Bernauw schrijft niet alleen de teksten waarvoor zijn broer Fernand de muziek componeert, maar regisseert de stukken ook en acteert/zingt erin mee. Met De Sterke Verhalen Blues trekt hij nu al meer dan tien jaar door het hele Vlaamse land. In 2005 werd Compagnie de Ballade onderscheiden met de prestigieuze Visser Neerlandia Prijs voor Musical, voor de productie Scharpenelle.

bernauw_patrick_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:18 (Externe bewerking)Er zijn 34 bezoekers online