Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


berk_marjan_-_biografie

Berk, Marjan

Biografie


Marjan Berk, geboren als Marie-Janne van Baaren (Zeist, 11 juli 1932), is een Nederlandse actrice en schrijfster.

Levensloop
Alle gekken kijken (1959), met Jaap van de Merwe (links) en Aart Brouwer.
Op haar achttiende ging zij de verpleging in, maar drie jaar later werd ze toegelaten tot de toneelschool. Vele jaren was ze werkzaam bij cabaret (Lurelei), toneel, musical en televisie (rol als Geesje Zoet in Oebele). Ze was in de jaren 1960 ook presentatrice van een NTS-zondagmiddagprogramma Monitor. Verder speelde ze de rol van mevrouw Grijpstra in de film Grijpstra en De Gier en in aflevering “Het Krediet” van de serie Mensen zoals jij en ik. Verder speelde zij gastrolletjes in Pommetje Horlepiep, Klaverweide, De Fabriek en was zij te zien in kinderprogramma's als Oebele en De Holle Bolle Boom.
In 1969 speelde ze de rol van Mademoiselle Monique in de musical De kleine parade.

Later ging ze zich toeleggen op het schrijven van boeken, verhalen en series voor radio en televisie. De meest bekende serie waarvoor ze het scenario schreef was Vrouwenvleugel, dat van 1993 tot 1995 op RTL 4 werd uitgezonden. In de serie had ze in elk seizoen een kleine gastrol als mevrouw Piep. Ook was ze jurylid bij Klassewerk.
In 2001 speelde Berk in De Vagina Monologen.

Privé
Marjan Berk was gehuwd met componist Ruud Bos. Dit huwelijk werd in de jaren negentig ontbonden. Ze woonde in Kalenberg.

Trivia
Marjan Berk is lid van het comité van aanbeveling van de stichting Stop de Bezetting.
Op 5 juli 2007 won ze één miljoen euro in de Lotto.


berk_marjan_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:18 (Externe bewerking)Er zijn 27 bezoekers online