Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bergerac_hector_savinien_cyrano_de_-_biografie

Bergerac, Hector Savinien Cyrano de

Biografie


Cyrano De Bergerac (Hercule Savinien Cyrano) (6 maart 1619 – Sannois, 28 juli 1655) was de schrijver van het vroege sciencefiction werk États et Empires de la Lune en hierop volgend Les États et Empires du Soleil (1662).

Het werk staat vol met luchtreizen, bizarre ontmoetingen, gevechten met inboorlingen, juridische processen waarin de held wordt bijgestaan door een advocaat die enigszins op de hoogte is van de gewoonten op aarde, diepzinnige discussies met filosofen over politiek en economie en zelfs ontmoetingen met Plato, Democritos en Descartes. De luchtvaartmachines van Cyrano kunnen wedijveren met de as van Dr. Faustroll. De luchtreis vindt plaats in een grote houten kist, zeer licht van gewicht, die hermetisch gesloten kan worden. Het geheel werd aangedreven door een kristal en een zeil dat bewoog op zonnewind. De straling van sterren werd zo omgezet in bruikbare energie. Hiermee overbrugde het vaartuig afstanden van duizenden kilometers. Voor zover is na te gaan bestaat er een uitgave van het werk van Cyrano waarin de twee door Jarry genoemde titels worden verenigd: Voyages imaginaires, songes, visions et roman cabalistiques, tome 13ème, dit boek bevat een Avertissement de l’éditeur. Histoire véritable de Lucien de Samosate, Voyage de Cyrano de Bergerac sur les Empires de la Lune et du Soleil, L’histoire des Oiseaux (Amsterdam 1787).

bergerac_hector_savinien_cyrano_de_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:19 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online