Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


berg_meint_r._van_den_-_biografie

Berg, Meint R. van den

Biografie


Nederlands gereformeerde predikant, bekend als schrijver van verhalen, gedichten, romans en pastorale boeken, werd 72 jaar. Zijn laatstverschenen werk is het CLK-actieboek 2001: ”Zwart water en andere verhalen”.

Meint R. van den Berg (geboren 17 september 1928) begon zijn loopbaan als predikant in de Nederlandse gereformeerde kerk van Maastricht. Van 1961 tot 1968 was hij zendingspredikant in Zuid-Afrika, daarna diende hij de gemeenten van Oegstgeest, Groningen en Utrecht. Op 1 september 1993 ging hij met emeritaat.

Ds. Van den Berg was een productief schrijver. Tientallen boeken verschenen van zijn hand, zowel op het gebied van de (pastorale) theologie als de literatuur. Meer dan veertig jaar kwam zijn naam voor in de christelijk-literaire tijdschriften, van Ontmoeting via Woordwerk en Bloknoot tot Liter.

Hoewel hij ook gedichten schreef, kreeg hij vooral bekendheid vanwege zijn verhalen en romans, zoals ”Pelgrimage” (1992), ”De twee stoelen” (1994), ”Uitkijken voor het raam” (1994), ”Het huwelijksfeest” (1995), ”De twee getuigen” (1997) en ”De dood van Gemma” (1998). Een belangrijk thema in zijn werk is de gedachte aan de eindtijd: hij schreef diverse apocalyptische verhalen.

Zijn laatste bundel, “Zwart water en andere verhalen”, verscheen dit jaar in maart als het CLK-actieboek, het alternatief van de christelijke uitgevers voor het Boekenweekgeschenk. Het boekje bevat surrealistisch aandoende verhalen, waarbij vervreemding en machteloosheid centrale thema's zijn. ,Zo zit het leven in elkaar“, zei de auteur vorige maand in een interview met deze krant. ,In mijn verhalen bied ik inderdaad niet altijd perspectief. Ze weerspiegelen de realiteit van elke dag, zoals ik die ervaar en om me heen zie.”


berg_meint_r._van_den_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:19 (Externe bewerking)Er zijn 11 bezoekers online