Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


belcampo_-_biografie

Belcampo

Biografie


belcampo.jpg

Belcampo (Naarden, 21 juli 1902 – Groningen, 2 januari 1990) was het pseudoniem van de Nederlandse schrijver en arts Herman Pieter Schönfeld Wichers. “Belcampo” is de Italiaanse vertaling van zijn achternaam Schönfeld (= mooi veld).

Hij groeide op in Rijssen, studeerde notarieel recht in Leiden en Amsterdam en werkte korte tijd op een advocatenkantoor.

In de jaren dertig ging hij op reis door Europa en publiceerde daarover in 1938 De zwerftocht van Belcampo, een bundel verhalen die hij net als De verhalen van Belcampo in eigen beheer uitgaf. In 1937 ging hij medicijnen studeren. Op 13 april 1949 legde hij het artsexamen af en van 1953 tot 1967 was hij studentenarts in Groningen. In 1958 schreef hij Het grote gebeuren, een novelle die zich afspeelt in Rijssen. Met enige ironie beschrijft hij de Apocalyps zoals die er volgens hem uit zal zien, waarin de Rijssenaren hun angsten zagen uitgebeeld in legers van duivels en engelen die op de Dag des Oordeels de rekening komen vereffenen. Dit werd hem in het christelijke bastion niet in dank afgenomen. Jaap Drupsteen bewerkte het verhaal op magisch-realistische wijze voor televisie; de uitzending op Oudejaarsavond 1975 was een groot succes.

Op 2 januari 1990 overleed Schönfeld Wichers. Hij werd, nadat zijn stoffelijk overschot met een platte boerenkar is vervoerd, op 5 januari 1990 naast zijn vader begraven op de Oude algemene begraafplaats in Rijssen.

Pogingen hem in Rijssen te eren met een standbeeld of straatnaam stuitten bij het gemeentebestuur op verzet. In het dagblad Tubantia liet wethouder W. Markvoort aantekenen: “Schönfeld Wichers heeft hier in zijn jeugd inderdaad gewoond en zijn boek 'Het grote gebeuren' speelt zich ook in onze stad af, maar verder staat hij als schrijver toch vrij ver van ons, als gemeente, af.” In het najaar van 2007 was een borstbeeld van Schönfeld Wichers voor de duur van een kleine tentoonstelling over zijn schrijverschap te zien in de Openbare bibliotheek van Rijssen.

In Bathmen, waar Schönfeld Wichers huisarts was, is het pad van zijn voormalige woning naar de dorpskerk naar hem vernoemd. Ook staat op een van zijn favoriete plekken een bronzen standbeeldje van de schrijver, hoog op een stevige zijtak van een kloeke kastanjeboom.

belcampo_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:20 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online