Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bel_marc_de_-_biografie

Bel, Marc de

Biografie


Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur.

Biografie

Jarenlang was De Bel onderwijzer in het vierde leerjaar. Hij vertelde aan zijn leerlingen de fantasievolle verhalen, die hij vaak zelf illustreerde. In 1987 werd hij opgemerkt door de toenmalige uitgeverij Infodok (nu Davidsfonds/Infodok). Voor hen schreef hij Het ei van oom Trotter, dat meteen werd bekroond door de Kinder- en Jeugdjury voor het Boek in Vlaanderen. Duizenden boeken van De Bel vonden intussen hun weg naar de Vlaamse en ook wel de Nederlandse jeugd. Hij werd in korte tijd een populaire jeugdschrijver in Vlaanderen.

In zijn boeken kiest De Bel resoluut partij voor de kinderen, voor hun creatieve mogelijkheden en talenten, en voor hun fantasie. Sympathieke, avontuurlijke ooms en onderwijzers stimuleren hen daarbij. Ook dieren en de Boeboeks spelen een belangrijke rol. De Boeboeks zijn een leuk, harig volkje, een vuist groot en verliefd op muziek. Ze zijn bekommerd om het milieu, een van de hoofdthema's in het werk van De Bel. Hij hanteert een vlotte stijl, herkenbare spreektaal en een flitsend vertelritme.

De illustraties bij een aantal van zijn boeken werden gemaakt door Steven D'hondt en Jan Bosschaert. Ook werkte hij samen met coauteurs als Guy Didelez (onder meer 'Het mysterie van de haarcirkels' en 'Alien') en Jasper Van Loy (Het Superkinddrankje).

De Bel is getrouwd en heeft vier kinderen. In 2005 eindigde hij op nr. 560 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.

bel_marc_de_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:20 (Externe bewerking)Er zijn 28 bezoekers online