Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


baum_l._frank_-_biografie

Baum, L. Frank

Biografie


Lyman Frank Baum (Chittenango (New York), 15 mei 1856 - Los Angeles (California), 6 mei 1919) was een Amerikaans schrijver, dichter, acteur en filmmaker. Zijn grootste roem oogste hij met het kinderboek “The Wonderfull Wizard of Oz” (Nederlandse vertaling: De tovenaar van Oz) dat hij in 1900 voltooide.

Jeugdjaren
Lyman Frank Baum komt ter wereld op 15 mei 1856 als zevende kind van Cynthia Stanton en Benjamin Ward Baum, een rijke zakenman. In zijn jeugdjaren schreef Lyman Frank diverse korte verhalen die hij samen met zijn jongere broer in stencilvorm uitbracht. Hij had een hekel aan zijn eerste voornaam, Lyman, en liet zich liever Frank noemen. Hij ondertekende zijn werk voortaan als L. Frank Baum. Op zijn twaalfde werd hij naar Peekskill Military Academy gestuurd, maar daar was hij alles behalve gelukkig. Na twee jaar kwam hij weer thuis.

Theater
Op zijn twintigste begon Baum met het fokken van kippen. Hij was zo gefascineerd door het onderwerp dat hij er een tijdschrift voor oprichtte en zelfs een boek over het onderwerp schreef. Ondertussen had hij Maud Cage ontmoet, een radicale feministe waarmee hij in 1882 in het huwelijk trad. Het fokken van kippen gaf Baum echter geen voldoening. Hij ontdekte dat hij zich meer thuis voelde in het theater. Na een eerste teleurstelling in het theatervak, toen hij werd gedupeerd door een actrice die hem een rol had aangeboden, ging hij als klerk werken bij het bedrijf van zijn zwager. Maar het theater bleef trekken en al snel stond hij echter weer op de planken. Toen zijn vader een theater voor hem bouwde in Richburg, New York, ging hij ook toneelstukken schrijven. Een deel van zijn theaterwerk en het theater gingen verloren bij een brand.

Journalist en schrijver
Na de brand verhuist Baum met zijn vrouw naar Dakota waar hij in Aberdeen een winkel begint. Het is geen succes, de zaak gaat failliet en Baum begint een lokale krant waarvoor hij ook een column schrijft. Ook de krant redt het niet en gaat failliet in 1891. Baum en Maud en hun vier zoons verhuizen naar Chicago waar Baum als journalist voor de Evening Post gaat werken. Om het magere inkomen te compenseren werkt hij ook als handelsreiziger. In 1897 publiceert Baum “Mother Goose in Prose”. Het boek bestaat uit een aantal kinderrijmpjes van Moeder de Gans die door Baum in proza worden naverteld. Het succes van het boek stelt Baum in staat te stoppen met zijn werk als handelsreiziger, helemaal na de succesvolle publicatie van zijn boek “Father Goose, His Book” in 1899.

The Wonderfull Wizard of Oz
In 1900 publiceert Baum zijn meesterwerk “The Wonderfull Wizard of Oz”, hij is dan veerenveertig. Het boek wordt geïllustreerd door W.W. Denslow, die ook verantwoordelijk was voor de tekeningen bij “Father Goose”. Baum wordt schatrijk door het boek. Er wordt al snel een musical van gemaakt onder de titel “The Wizard of Oz”. De musical was al snel een even groot succes als het boek en haalde zelfs Broadway. De samenwerking tussen Baum en Denslow eindigde na de publicatie van “Dot and Tot of Merryland” in 1901, een zwakker boek dan “The Wizard of Oz”. Baum keerde weer terug naar Oz en schreef dertien vervolgdelen. Hij probeerde wel eens om andere wegen in te slaan met bijvoorbeeld “The Life and adventures of Santa Claus” of “Queen Zixi of Ix”, maar Oz bleef zijn populairste creatie. [bewerken] Producent en filmmaker

Baum bleef geïnteresseerd in het theater. Hij financierde een aantal musicals en ging voor de zoveelste keer failliet met de productie “The Fairylogue and Radioplays” uit 1908. Hij moest zelfs de rechten op zijn boek waaronder “The Wizard of Oz” verkopen om zijn schulden te kunnen betalen. Gelukkig voor Baum stonden zijn meeste bezittingen op naam van zijn vrouw, zodat hij minder verloor dan in voorgaande jaren. In 1914 was hij weer opgekrabbeld en verhuisde Baum naar Hollywood en begon zijn eigen filmmaatschappij The Oz Film Manufacturing Company. Baum probeerde kinderfilms te maken maar dit project kwam niet van de grond. Zijn verfilming van “The Last Egyptian” flopte ook en al snel ging ook de filmmaatschappij ten onder.

Het einde
Baum leed erg onder het mislukken van zijn filmmaatschappij. Hoewel hij er minder in geld had geïnvesteerd dan in andere projecten, had er hij wel veel energie en tijd in gestoken. De stress begon zijn tol te eisen en op 5 mei 1919 werd hij getroffen door een beroerte en raakte in coma. Baum overleed de volgende dag zonder uit de coma te ontwaken.

baum_l._frank_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:22 (Externe bewerking)Er zijn 22 bezoekers online