Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


battlestar_galactica_-_ii

Titel: Battlestar Galactica

Originele titel: -

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, 24 december 2005 / België, -

Genre: Science Fiction / Aktie | 44 min. | 12 jaar

Productiemaatschappij: = British Sky Broadcasting (BSkyB) | TV Serie (2004–2009) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: UK, 18 oktober 2004 - (73 episodes)

Regisseur:
-

Auteur(s) | Bedenker(s):
= Larson, Glen A., = Moore, Ronald D.

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Olmos, Edward James - (Admiral William Adama (73 episodes, 2004-2009)
= McDonnell, Mary - (President Laura Roslin (73 episodes, 2004-2009)
= Bamber, Jamie - (Cpt. Lee 'Apollo' Adama (73 episodes, 2004-2009)
= Callis, James - (Dr. Gaius Baltar (73 episodes, 2004-2009)
= Helfer, Tricia - (Number Six (73 episodes, 2004-2009)
= Sackhoff, Katee - (Captain Kara 'Starbuck' Thrace (71 episodes, 2004-2009)


Korte inhoudsopgave:
Battlestar Galactica speelt zich af in een ver sterrenstelsel en vertelt het verhaal van de mens die zich gevestigd heeft op 12 planeten, kolonies genoemd. De wetenschap is erg geëvolueerd en op een zeker moment creëren wetenschappers de Cylons, intelligente robotten die ingezet worden als slaven en soldaten in de interne conflicten tussen de verschillende kolonies. De Cylons leren echter buitengewoon snel en het duurt niet lang voordat ze zelfbewust worden en rebelleren tegen hun menselijke schepper. Een genadeloze oorlog barst los tussen mens en machine tot de Cylons zich plotseling terugtrekken in een verre uithoek van de ruimte. Een wapenstilstand volgt en gedurende 40 jaar is er 'vrede' en worden de Cylons niet meer als een gevaar beschouwd. Op de 40ste verjaardag van de wapenstilstand wil een gezant van de Cylons de menselijke diplomaat spreken. Een nietsvermoedende diplomaat wordt op pad gestuurd maar wordt enkele minuten na aankomst vermoord.

Opmerkingen:
Veranderingen ten opzichte van de originele serie:
Er is een aantal vrij drastische veranderingen ten opzichte van de gelijknamige serie van 1978. Zowel de personages Boomer als Starbuck zijn nu vrouwen. Bovendien is Boomer eigenlijk een Cylon in menselijke gedaante. Als mensen uitziende cylons spelen een bijzonder belangrijke rol. Een blonde zeer verleidelijke vrouw verleidt Baltar bijvoorbeeld tot het plegen van verraad. Omdat er meerdere exemplaren van deze vrouwelijke cylons bestaan is Boomer ook te zien als de metgezellin van een op bezet Caprica achtergebleven soldaat van de Federatie. Een grote rol is weggelegd voor de enige overlevende onderminister van de oude regering die ingehuldigd wordt als de nieuwe President Laura Roslin.

De serie is veel angstaanjagender dan de oorspronkelijke serie en doet duidelijk een poging aan te leunen bij de Amerikaanse psychologie van na 9/11. Overal kunnen verraders schuilgaan en achterdocht is het hoogste gebod. Verder ontbreekt een groot deel van de speelse humor die de oorspronkelijke serie tot een succes maakte. Adama is niet langer een soort vaderfiguur maar eerder een typische 'tough guy' die over lijken gaat. Als er een verloren gewaand schip met vluchtelingen weer opduikt wordt het op verdenking van cylon-infiltratie vernietigd en verklaart Adama dat zoiets in oorlog nu eenmaal nodig is. De vergelijking met het mogelijk neerschieten van gekaapte passagiersvliegtuigen ligt voor de hand.

Opmerkelijk detail in de bezetting van de nieuwe serie, is dat Richard Hatch (die Captain Apollo speelde in de originele serie uit 1978) opnieuw zijn opwachting maakt. Dit keer speelt hij de terugkerende gastrol van Tom Zarek, een politiek activist die terroristische methoden niet schuwt. Nog pikanter is het feit dat Hatch al enige tijd leurde met een plan om de originele serie nieuw leven in te blazen met nieuwe episodes, voordat hij rechts werd ingehaald door de 're-imagined' versie van Ron Moore die nu wordt geproduceerd.

Info:
Battlestar Galactica (2004) is een sciencefiction-televisieserie gemaakt door Ronald D. Moore. De serie is een remake van de gelijknamige serie uit 1978, en werd voor het eerst uitgezonden op 18 oktober 2004 in het Verenigd Koninkrijk en Ierland op Sky One, en op 14 januari 2005 in Noord-Amerika op het Sci Fi Channel. In Nederland worden de uitzendingen van Battlestar Galactica verzorgd door (voorheen) Veronica en sinds 31 mei 2007 op Sci Fi Channel Nederland. In België wordt de reeks uitgezonden door VT4.


battlestar_galactica_-_ii.txt · Laatst gewijzigd: 2019/01/25 11:36 door predikerEr zijn 5 bezoekers online