Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


barbarella

Titel: Barbarella

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, - / België, 25 oktober 1968 (Gent)

Genre: Science Fiction/Fantasy | 98 min. | 16 jaar

Productiemaatschappij: = Dino de Laurentiis Cinematografica | Budget: $9.000.000 (geschat)

Oorspronkelijk uitgebracht: USA, 10 oktober 1968

Regisseur:
= Vadim, Roger

Auteur(s) | Bedenkers(s):
= Forest, Jean-Claude (comic “Barbarella”), = Brulé, Claude (collaborating writer)

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Fonda, Jane - (Barbarella)
= Law, John Phillip - (Pygar)
= Pallenberg, Anita - (The Great Tyrant)
= O'Shea, Milo - (Concierge / Durand-Durand)
= Marceau, Marcel - (Professor Ping)
= Dauphin, Claude - (President of Earth)


Korte inhoudsopgave:
Het verhaal speelt zich af in het jaar 40.000. In de openingsfilm is te zien hoe Barbarella in haar ruimtevaartuig, in gewichtloze toestand een striptease uitvoert.

Barbarella wordt opgebeld door de president van de Aarde. Hij vertelt haar dat Dr. Durand Durand een wapen heeft ontwikkeld: de positronenlaser. Hij is hiermee naar de planeet Tau Ceti vertrokken. Barbarella zal hem en het wapen moeten terughalen voordat het mis gaat. Omdat de missie mogelijk gevaarlijk kan zijn, dient Barbarella zich te bewapenen. De Aarde kent echter al duizenden jaren vrede. Om deze reden zijn er al heel lang geen wapens meer gemaakt. De president teleporteert daarom een aantal antieke wapens uit het museum naar haar toe.

Barbarella vertrekt naar de planeet maar een zachte landing wordt het niet. Ze stort neer op een ijsmeer. Hier wordt ze overmeesterd en meegenomen naar het wrak van Dr. Durand Durand en vastgebonden door een stel losgeslagen kinderen die mechanische poppen met scherpe tanden op haar af sturen. Ze wordt net op tijd gered door Mark Hand. Hij neemt haar mee op zijn zeil-slee en onderweg bedrijven ze de liefde. Dit is voor Barbarella de eerste keer aangezien lichamelijke sex op Aarde allang uitgebannen is. Mark repareert het ruimteschip en Barbarella vertrekt naar het midden van de planeet.

Het schip komt uit in een ondergronds doolhof. Ze raakt weer bewusteloos en wordt gered door de blinde engel Pygar. De doolhof blijkt een gevangenis te zijn voor bannelingen uit de stad Sogo. Pygar kan niet meer vliegen maar wanneer hij Barbarella weet te redden van de Black Guards (uit Sogo) bedrijft zij vervolgens de liefde met hem. Hierdoor herwint hij zijn kracht om te vliegen.

Pygar vliegt met Barbarella op zijn rug naar Sogo. Dit blijkt een decadente stad te zijn die met Mathmos boven een meer is gebouwd. Mathmos blijkt een vloeistof te zijn die uit pure slechtheid bestaat. De stad wordt geregeerd door The Great Tyrant. Ze worden beiden gevangengenomen door de concierge. Pygar wordt het nieuwe speeltje van de tiran en Barbarella wordt aan de vogels gevoerd. Ze wordt echter net op tijd gered door Dildano, de leider van het verzet. Barbarella wil hem bedanken door met hem te vrijen maar Dildano wil juist de Aardse manier van sexbeleving en dat gaat door samen een pil te slikken. Barbarella's haren wapperen van plezier. Barbarella krijgt een sleutel mee voor de Droomkamer : de slaapkamer van de tiran.

Barbarella wordt gevangen door de concierge die haar opsluit in de Excessive Machine. Dit is een orgasmatron in de vorm van een piano. De concierge legt uit dat Barbarella zal sterven aan een overdosis genot en begint op de toetsen te spelen. Het blijkt echter dat Barbarella heel veel genot kan absorberen. De machine raakt oververhit en vliegt in brand.

Nu ontdekt ze dat de concierge eigenlijk Dr. Durand Durand is. Hij is snel verouderd door de Mathmos. Hij weet haar echter op te sluiten in de droomkamer, samen met de tiran. De twee moeten machteloos toekijken hoe Durand Durand zichzelf tot koning van Sogo kroont. Op dat moment grijpt het verzet in onder leiding van Dildano. Durand Durand schiet terug met de positronenlaser en laat de Mathmos vrij waardoor de hele stad wordt verzwolgen. Iedereen gaat er aan, ook Durand Durand. Alleen Pygar, Barbarella en de tiran overleven doordat Pygar en Barbarella een schild van goedheid om zich heen hebben.

Opmerkingen:
Tijdens de productie en release van Barbarella was Jane Fonda getrouwd met regisseur Roger Vadim.
Barbarella is één van de weinige films waarin een orgasmatron (in de film the Excessive Machine genoemd) voorkomt.
De psychedelische “bubbels” die vaak als speciale effecten in de film voorkomen, werden gecreëerd met een “oil wheel projector”, indertijd een populair apparaat om speciale effecten mee te maken. Het werd gebruikt in veel andere jaren '60 films, maar ook in educatieve films tegen drugsgebruik.
De band Duran Duran heeft zijn naam afgeleid van Dr. Durand Durand (O'Shea), een gestoorde professor en één van de schurken in de film. O'Shea verscheen, als dank voor het gebruik van zijn naam, in Arena (An Absurd Notion), de concertfilm van de band uit 1985. De eerste optredens van de band vonden plaats in een nachtclub Barbarella's, in hun woonplaats Birmingham, Engeland. De band gaf nog eens extra aandacht aan hun roots met de single “Electric Barbarella” uit 1997. De band gebruikte tevens geluidsfragmenten uit de film in hun liedjes, zoals “Burning The Ground” (1989) en de remixes voor “Violence Of Summer” (1990). In de lange versie van de clip The Wild Boys werden fragmenten van de film getoond.
De band Matmos heeft hun naam afgeleid van het ondergrondse en vloeibare creatuur in de film, evenals Mathmos, een lavalampfabrikant.

Info:
Barbarella is een Frans-Italiaanse Engels gesproken film uit 1968. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige Franse stripfiguur. De hoofdrol wordt vertolkt door Jane Fonda die hiermee doorbrak als actrice.

De gehele film wordt met een knipoog gespeeld, vooral waar het aankomt op de frequente (maar niet expliciete) seksscènes. De speciale effecten lijken goedkoop en niet overtuigend, maar zijn tegelijkertijd expres zo gemaakt om de campsfeer van de film te versterken.

De film werd tegelijkertijd in het Frans en Engels opgenomen. In de Franse versie spreekt Fonda haar teksten zelf in het Frans in. In de Engelse versie zijn de teksten van het personage van Pallenberg opnieuw ingesproken door Fenella Fielding. Dit wordt tenminste vermeld in het boekje van de regio2 dvd, terwijl anderen beweren dat de stem afkomstig is van Joan Greenwood. De teksten van het personage van Marceau zijn ook opnieuw in het Engels opgenomen.


barbarella.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:23 (Externe bewerking)Er zijn 21 bezoekers online