Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bamse

Titel: Bamse

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, - / België, 30 januari 1970 (Gent)

Genre: Fantasy/Drama | 112 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: = A-Produktion | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: Denmark, 18 december 1968

Regisseur:
= Mattsson, Arne

Auteur(s) | Bedenkers(s):
= Arne MattssonMattsson, Arne, = Prawitz, Elsa

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -

- Geen trailer aanwezig


Acteurs / Stemmen o.a.:
= Jacobsson, Ulla - (Vera Berg)
= Sundquist, Folke - (Christer Berg)
= Thambert, Björn - (Christer Berg jr.)
= Petré, Gio - (Blonde Pharmacy clerk)
= Rydvall, Pia - (Greta, Vera's sister (as Pia Rydwall)
= Sjöström, Henning - (Lawyer )


Korte inhoudsopgave:
Bamse: teddybeer (vertaling) met een blauwe muts en dito tuinbroek. Hij dankt zijn kracht aan de donderhoning die zijn oma voor hem maakt; ieder ander die ervan eet (behalve Zoem de bij) krijgt drie dagen buikpijn. Bamse is niet alleen het sterkste beertje van de hele wereld maar ook het aardigste; hij helpt iedereen, vriend of vijand, die in nood verkeert.

Opmerkingen:

Info:
Bamse, het sterkste beertje van de hele wereld (Zweeds: Bamse, Världens starkaste björn) is een stripfiguur van de Zweedse tekenaar Rune Andreasson (1925-1999).

Geschiedenis
Bamse begon in 1966 als zondagse krantenstrip van een halve pagina; later werden het lange verhalen. In 1973 ontstond het maandblad dat tussen 1979 en 1990 ook in Nederland werd uitgebracht.

Personages
Bamse: teddybeer (vertaling) met een blauwe muts en dito tuinbroek. Hij dankt zijn kracht aan de donderhoning die zijn oma voor hem maakt; ieder ander die ervan eet (behalve Zoem de bij) krijgt drie dagen buikpijn. Bamse is niet alleen het sterkste beertje van de hele wereld maar ook het aardigste; hij helpt iedereen, vriend of vijand, die in nood verkeert.

Familie en vrienden
Bromelia: dochter van de boswachter voor wie Bamse klusjes opknapte. Al snel werden ze verliefd op elkaar. In 1981 gingen Bamse en zijn vrienden op een bootreis naar de Noordkaap met als hoogtepunt zicht op de middernachtzon (een anti-climax voor het Tom & Jerry-achtige duo Poek en Miezel); hier vroeg Bromelia Bamse ten huwelijk en na lang nadenken was het antwoord ja.

Bram, Teddy en Anna-Bella: de kinderen van Bamse en Bromelia zagen in 1982 het levenslicht. Toen hun personages zich begonnen te ontwikkelen bleek Teddy “een klein klunsje” dat bij tafeltennis geen enkele alle bal wist te raken. Nadat Dopman hem observeerde bleek dat de leergierige Teddy bijziend was en gewoon een bril nodig had. Anna-Bella lijkt op haar vader, die bij de geboorte zelfs dacht dat ie drie zoons had gekregen en daarom de naam Bamse Junior overwoog. Daarmee houden de overeenkomsten niet op, want ook Anna-Bella wordt sterk van donderhoning; met buikpijn op de koop toe. Dit blijkt het mislukte resultaat van Oma's poging om Anna-Bella tegen zichzelf en haar broers te beschermen door haar een speciale honing te geven zonder het gebruikelijke donderextract. In 1986 kwam er een vierde kind dat drie jaar later, na wederom een observatie van Dopman, verstandelijk gehandicapt bleek te zijn. Rond 1990 gingen Bram, Teddy en Anna-Bella naar de basisschool en werd hun biologische klok stilgezet.

Flapper: bangig konijn met een rode strik. Werkt als chef-kok in het restaurant maar verdiende jarenlang z'n brood als postbode. Op die manier betaalde hij zijn deel van de bootreis door een diamanten ring af te leveren bij mevrouw Kalkoen. De piraten (kapitein Buster, Slim, Sluw en Bolle) kwamen er achter en bonden hem vast. Flapper was hier echter op voorbereid en had de ring in zijn strik verstopt.

Nina: de liefde van Flapper en goede vriendin van Bromelia, met wie ze als badmeester heeft gewerkt om het geld voor de bootreis bijeen te krijgen. Op volle zee werd ze gearresteerd omdat ze een overval zou hebben gepleegd; dit bleek echter een vermomde veldmuis te zijn. In 1986 kregen Nina en Flapper een zoon; Mini-Sprong.

Dopman: geleerd schildpad met hoge hoed. Hij bewaart van alles en nog wat in zijn schild en heeft talloze uitvindingen gedaan waarvan hij de eet-en slaap-wekker als zijn beste beschouwt. Dopman houdt zich strikt aan het schema dat de wekker hem voorschrijft, dus ook op ongepaste momenten. Slechts drie keer maakte Dopman een uitzondering; bij de ontdekking van een dinosaurusei, de geboorte van de drieling en toen hij ervan werd beschuldigd hun dood te hebben veroorzaakt waardoor hij in een diepe depressie verkeerde. In feite is de eet- en slaapwekker een tegenhanger van de donderhoning; een die Bamse en Flapper dwingt om zelf oplossingen te bedenken in noodsituaties. Qua intelligentie staat Dopman, een fanatiek schaker die zelfs de wereldkampioen heeft verslagen, op eenzame hoogte. Zijn motto is “Ik geloof alleen wat ik zie/weet”.

Vijanden
Willem de Wolf: werd opgevoed door criminelen maar toen die in de gevangenis belandden besloot hij z'n leven te beteren. Daar kreeg hij echter niet de kans voor, omdat zijn verleden zich tegen hem keerde. Bamse gaf hem wel die kans want “niemand wordt beter van een pak slaag” en liet hem voor het paard Rossie (in latere uitgaven Billy Boy) zorgen. Willem werd geaccepteerd maar niet van harte, en zo nu en dan willen zijn oude gewoontes nog weleens de kop opsteken. De andere wolven zien hem als een overloper.

Knok en Brok: inbrekers die in het verleden nog weleens op hulp konden rekenen van Willem; zo probeerden ze in 1973 nachtwaker Dopman te omzeilen bij hun poging om de bank te overvallen maar dankzij 's mans uitvinding konden ze worden ingerekend.

Krelis: de Ludo Sanders onder de veldmuizen. Hij groeide op als zoon van een bankier maar werd achtergesteld bij zijn broer Delis die schijnbaar niks fouts kon doen. Later nam hij wraak door Delis op te laten draaien voor loterijvervalsing; toen deze vrijkwam en de waarheid ontdekte verdween ie voorgoed uit het leven van zijn broer. Krelis heeft zich in de tussentijd hogerop gewerkt met bloedgeld en laat de vuile klusjes door zijn 'neefjes' opknappen. Hij was het die opdracht gaf om een met Bamse gesloten weddenschap (100 bomen in een dag omkappen) te saboteren en tijdens de bootreis verstopte hij de gestolen geldkluis onder zijn hoed (ook dit kwam aan het licht door Dopmans observaties). Maar toen zijn brandkast in de fik stond en Bamse hem kwam redden “op voorwaarde dat je zegt 'Ik ben een sufferd'” dacht iedereen dat het gedaan was met de machtige Krelis, ware het niet dat hij elders nog genoeg geld over had .

Kapitein Buster: samen met het onhandige trio Slim, Sluw en Bolle probeerde hij keer op keer om Bamse uit te schakelen maar uiteindelijk gaven ze de strijd op. Maar ze speelden wel een belangrijke rol in de bootreis door bij Bamse, Flapper, Dopman en Oma in te breken en de pas gekochte porseleinen poezen stuk te slaan. Dopman had de zijne nog en toen hij hem zelf stuksloeg bleek er een briefje in te zitten. Nadat hij ontdekte dat de piraten hadden ingebroken ging Bamse de andere briefjes ophalen; verkleed als kapitein Onweer. Bij de samenstelling van de legpuzzel ontstond er een schatkaart. De piraten waren aangenaam verrast toen ze hoorden dat ze de helft van de schat konden krijgen (Buster: “De helft is voor mij, de rest is voor jullie drieën”).

Kapitein Sabeltand: wederom een schurkachtige veldmuis. Bij zijn debuut in 1982 liet hij Bamse en Anna-Bella ontvoeren en stopte ze in een brandkast; maar terwijl zij met hulp van Dopman wisten te ontsnappen ontdekten de piraten, onbewust van de gevolgen, de donderhoning. Hoewel ze besloten om niet meer terug te keren kwamen ze Bamse later weer tegen toen ie met hulp van een geleegde schatkist van een onbewoond eiland afkwam en deed alsof ie 'geladen' was.

Bamses school
In deze rubriek besteedden de personages aandacht aan dieren, andere culturen, het heelal etc. Ook de politieke toestanden in China en Vietnam kwamen aan bod wat de beschuldiging opleverde dat de strip het communisme zou aanhangen.

In de verhalen zelf wordt er o.a. van leer getrokken tegen racisme, pesten, geweld en het doden van bedreigde diersoorten. Tekenfilms

Tegelijkertijd met de eerste strips verscheen er ook een serie zwart-wit tekenfilmpjes; in 1970 kwam de kleurenversie die begin 1984 door de VARA werd uitgezonden. Flapper heette hierin Huppie, Dopman Meneer Schildmans en de donderhoning (de juiste vertaling) werd toverhoning genoemd. De tekenfilms zijn inmiddels op DVD uitgebracht en alleen verkrijgbaar in Zweden.

Dat geldt ook voor de Nintendo Game Boyspel die in 1993 uitkwam; het werd echter afgedaan als een slap aftreksel van Wonder boy.

In oktober 2006 kondigt Runes zoon Ola Andreasson aan dat er een avondvullende tekenfilm wordt gemaakt (compleet met sterrencast); naar verwachting zal deze pas in 2012 verschijnen.


bamse.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:24 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online