Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bale_christian_-_biografie

Bale, Christian

Biografie


Christian Charles Philip Bale (Haverfordwest, Wales, 30 januari 1974) is een Engels acteur. Hij kreeg meer dan tien acteerprijzen toegekend, waaronder een National Board of Review Award (voor Empire of the Sun), een Saturn Award (voor Batman Begins) en een Empire Award (voor The Dark Knight). In 2011 won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol voor zijn rol in de film The Fighter.

Bale bracht zijn jeugdjaren door in verschillende landen, waaronder Engeland, Portugal en de VS. Hij begon zijn acteercarrière in een reclamespot in Engeland toen hij negen was. Een jaar later speelde hij in het toneelstuk The Nerd in het Londense West End. Zijn doorbraak kwam in 1987, toen hij een rol kreeg in Steven Spielbergs film Empire of the Sun (1987). Dit succes werd gevolgd door de film Velvet Goldmine (1998), waarin Bale een homoseksuele journalist speelt, die een (heimelijke) relatie heeft met een andere man.

Bale speelde gevarieerde rollen in onder meer Little Women (1994) en de hoofdrol in American Psycho (2000), een verfilming van het gelijknamige boek van Bret Easton Ellis. Daarnaast speelde hij de titelrol in Batman Begins en The Dark Knight. Hij was daarmee de eerste niet-Amerikaan die Batman speelde en de eerste die dit na Michael Keaton in meer dan één film deed.

Bale staat bekend om zijn talent om accenten na te doen. Naast zijn acteercarrière is hij actief in verschillende milieu- en dierenbeschermingsorganisaties, waaronder Ark Trust, Greenpeace en het WWF. Hij trouwde in 2000 met de Amerikaanse Sibi Blazic en kreeg samen met haar in 2005 een dochter, Emmaline. Bale woont met zijn gezin in Los Angeles.

In juli 2008, werd Bale gearresteerd op verdenking van mishandeling van zijn moeder en zijn zus Sharon, nadat hij de première van The Dark Knight in Londen had bijgewoond. Na een verhoor van vier uur en betaling van een borgsom kon hij gaan. Bale ontkent de aantijgingen en wilde geen commentaar op de zaak geven. Later verklaarde de Britse politie dat ze geen actie tegen Bale onderneemt.

In februari 2009 verscheen er een geluidsfragment op internet waarin Bale een medewerker op de filmset van Terminator Salvation uitscheldt. De medewerker liep tijdens een scène door het blikveld van de acteur, waardoor hij naar eigen zeggen uit zijn concentratie werd gehaald. Verschillende acteurs verdedigden hem in de pers omdat het voor een acteur erg vervelend is om in een emotionele scene uit concentratie gehaald te worden. Op 6 februari bood Bale publiekelijk zijn excuses aan voor het incident.

In 2010 speelde Bale naast Mark Wahlberg in het boksdrama The Fighter. Voor zijn rol van de aan crack verslaafde ex-bokser Dicky Eklund ontving hij talloze nominaties, waarvan hij de meeste wist te verzilveren. Zo won hij de Golden Globe en een Oscar voor beste mannelijke bijrol.

bale_christian_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:24 (Externe bewerking)Er zijn 25 bezoekers online