Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bain_conrad_-_biografie

Bain, Conrad

Biografie


Conrad Bain (Lethbridge, 4 februari 1923 – Livermore, 14 januari 2013) was een van oorsprong Canadese acteur. Hij speelde onder meer Philip Drummond in de televisieserie Diff'rent Strokes en Dr. Arthur Harmon in de serie Maude.

Loopbaan
Bain was de zoon van Jean Agnes Young en Stafford Harrison Bain, een verkoper. Hij studeerde aan de Banff School of Fine Arts en trad vervolgens tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van de Canadian Army. Na de oorlog studeerde hij aan de American Academy of Dramatic Arts, waar zich onder zijn klasgenoten onder meer de acteur Charles Durning en komiek Don Rickles bevonden. Hij naturaliseerde tot Amerikaan in 1946 en studeerde in 1948 af. Na een eerste optreden tijdens het Stratford Shakespeare Festival werd Bain succesvol als toneelacteur; hij trad onder meer op in 1956, in de Broadwayuitvoering van Eugene O'Neill's The Iceman Cometh De recensent van The New York Times schreef dat zijn rol buitengewoon goed gespeeld was. Bain speelde daarnaast in vele andere toneelstukken mee, zoals Candide, Advise and Consent, An Enemy of the People, Uncle Vanya en On Borrowed Time. Op Broadway speelde hij mee in de oorspronkelijke versie van Steambath. Terwijl hij in New York City aan het werk was deed hij ook televisieoptredens, onder meer in de soapserie Dark Shadows, waarin hij Mr. Wells tijdens de eerste twee seizoenen speelde. Zijn karakter werd vermoord door weerwolf Chris Jennings, gespeeld door Don Briscoe.

Begin jaren zestig van de twintigste eeuw was Bain een van de belangrijkste oprichters van de Actors Federal Credit Union, waarvan hij benoemd werd tot eerste president. In de jaren zeventig verscheen Bain in New Yorkse films zoals Lovers and Other Strangers en in Woody Allens Bananas; hierna kreeg hij nationale erkenning voor zijn televisiewerk. Bain werd het meest bekend door zijn rollen als Dr. Arthur Harmon, conservatieve vriend van het karakter dat Beatrice Arthur speelde en die haar beste vriendin Vivian trouwde in de televisieserie Maude (19972-1978). Hierna speelde hij de rol van Park Avenue miljonair Phillip Drummond in Diff'rent Strokes (1978-1986), waarin hij twee Afro-Amerikaanse weesjongens adopteerde, Willis en Arnold. in 1979 herhaalde hij deze rol in een aflevering van The Facts of Life en opnieuw samen met Gary Coleman in de laatste aflevering van The Fresh Prince of Bel-Air. Hij overleed in januari 2013 op 89-jarige leeftijd in een rusthuis in Californië.

bain_conrad_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:25 (Externe bewerking)Er zijn 25 bezoekers online