Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


babylon_5_info

Babylon 5


Babylon 5 is een sciencefiction-televisieserie die is bedacht, geproduceerd en grotendeels geschreven door J. Michael Straczynski.

De muziek werd gecomponeerd door Christopher Franke. De pilotaflevering, The Gathering, werd uitgezonden op 22 februari 1993 en de serie zelf werd in de Verenigde Staten uitgezonden van 26 januari 1994 tot en met 25 november 1998. In Nederland is de serie op verschillende zenders te zien geweest in midden en eind jaren '90, waaronder RTL 4 en RTL 5. In Vlaanderen zijn alleen de eerste twee seizoenen uitgezonden door VT4. De serie is oorspronkelijk in 16:9 breedbeeldformaat opgenomen, maar is in Vlaanderen en Nederland, net zoals in de Verenigde Staten, in 4:3 formaat uitgezonden. In de Verenigde Staten zijn herhalingen van de serie wel in 16:9 breedbeeldformaat gebeurd.

Eind jaren 1990 is door Warner Home Video het eerste seizoen met Nederlandse ondertiteling op VHS (video) uitgebracht in Nederland en Vlaanderen onder de naam 'Spacecenter Babylon 5'. Deze videobanden waren in 4:3 beeldformaat. Vanaf 2003 is de complete serie in 16:9 anamorf breedbeeld uitgebracht op dvd onder de naam 'Babylon 5'.

De serie heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder twee Hugos voor Best Dramatic Presentation.

De serie, vaak genoemd als een goed voorbeeld van het genre space opera, had een verhaallijn van vijf jaar, die werd verteld gedurende vijf seizoenen van 22 afleveringen. Centraal in dit verhaal staat een groot ruimtestation genaamd Babylon 5; een 8 kilometer lange kolonie die is gebouwd als een verzamelplaats om de vrede te behouden via diplomatie, handel en samenwerking. De commandant noemde het de “laatste en beste hoop voor vrede” voor de mensheid. Babylon 5 werd echter het middelpunt van politieke intrige en conflict en uiteindelijk raakte het betrokken in een interstellaire oorlog.

babylon_5_info.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:25 (Externe bewerking)Er zijn 11 bezoekers online