Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


babylon_5

Titel: Babylon 5

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, 16 september 1995 / België, 28 maart 1995

Genre: Science Fiction | 45 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: Babylonian Productions | (TV Serie 1994–1998) | Budget: $500.000 (geschat)

Oorspronkelijk uitgebracht: Canada, 26 januari 1994 - (110 episodes)

Regisseur:
-

Auteur(s) | Bedenkers(s):
= Straczynski, J. Michael

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
Doyle, Jerry - (Michael Garibaldi)
Furlan, Mira - (Delenn)
Biggs, Richard - (Dr. Stephen Franklin)
Furst, Stephen - (Vir Cotto)
Katsulas, Andreas - (G'Kar)
Jurasik, Peter - (Londo Mollari)
= Mumy, Bill - (Lennier)
Boxleitner, Bruce - (Capt. John Sheridan)
Christian, Claudia - (Cmdr. Susan Ivanova)
Conaway, Jeff - (Zack Allan)
= Tallman, Patricia - (Lyta Alexander)
= Zimbalist Jr., Efrem - (William Edgars)
= Todd, Tony - (Leonard Anderson)
Scoggins, Tracy - (Capt. Elizabeth Lochley)
= Harris, Michael - (Bishop)
= MacDonald, Scott - (First Officer)
Bernard, Carlos - (Communications)
= Bulos, Burt - (Navigation)
= Thompson, Andrea - (Talia Winters)
= Tallman, Patricia - (Lyta Alexander))
= Koenig, Walter - (Alfred Bester)

Volledige Rolbezetting - Babylon 5


Korte inhoudsopgave:
Een handjevol mensen overleven een vernietigende oorlog tussen de aarde en het buitenaardse ras,de Minbari. Het ruimtestation Babylon 5, neutraal gebied voor elk ruimtevolk, speelt een centrale rol. Babylon 5 is de naam van een gigantische ruimtestad, waar rassen uit alle hoeken van het universum samenkomen om er op voet van gelijkheid samen te leven.Dit resulteert in onderlinge spanningen, complotten en de nodige oorlogen.

Opmerkingen:
Two blooper cassettes were made of various gaffes and mistakes (and traded hands as bootlegs for many years), but they were never commercially released. A short “gag reel” features on most of the season box sets, however.
Although Producer J. Michael Straczynski had said several times in public that the series outline was on his computer under a triple-encrypted code lock, the series plans were also in a couple of three-ring binders directly above his desk in his studio office.

“Minbar” is a word in Arabic; it is the seat that serves as a pulpit in a mosque.

Cameo: J. Michael Straczynski (series creator), as the technician who turns off the station's lights in the series finale.

Continuity: In “Parliament of Dreams” when Lennier first arrives, the same man goes up the entry ramp twice.
Factual errors: Susan Ivanova's name is consistently mispronounced in the series. While Ivanova is an authentic Russian name (meaning “son of John”) it is pronounced e-vuh-NO-va. Throughout Babylon 5 it is mispronounced as e-VAH-no-vuh.

Info:
Babylon 5 is een sciencefiction-televisieserie die is bedacht, geproduceerd en grotendeels geschreven door J. Michael Straczynski. De muziek werd gecomponeerd door Christopher Franke. De pilotaflevering, The Gathering, werd uitgezonden op 22 februari 1993 en de serie zelf werd in de Verenigde Staten uitgezonden van 26 januari 1994 tot en met 25 november 1998. In Nederland is de serie op verschillende zenders te zien geweest in midden en eind jaren '90, waaronder RTL 4 en RTL 5. In Vlaanderen zijn alleen de eerste twee seizoenen uitgezonden door VT4. De serie is oorspronkelijk in 16:9 breedbeeldformaat opgenomen, maar is in Vlaanderen en Nederland, net zoals in de Verenigde Staten, in 4:3 formaat uitgezonden. In de Verenigde Staten zijn herhalingen van de serie wel in 16:9 breedbeeldformaat gebeurd.

Eind jaren 1990 is door Warner Home Video het eerste seizoen met Nederlandse ondertiteling op VHS (video) uitgebracht in Nederland en Vlaanderen onder de naam 'Spacecenter Babylon 5'. Deze videobanden waren in 4:3 beeldformaat. Vanaf 2003 is de complete serie in 16:9 anamorf breedbeeld uitgebracht op dvd onder de naam 'Babylon 5'.

De serie heeft diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder twee Hugos voor Best Dramatic Presentation.

De serie, vaak genoemd als een goed voorbeeld van het genre space opera, had een verhaallijn van vijf jaar, die werd verteld gedurende vijf seizoenen van 22 afleveringen. Centraal in dit verhaal staat een groot ruimtestation genaamd Babylon 5; een 8 kilometer lange kolonie die is gebouwd als een verzamelplaats om de vrede te behouden via diplomatie, handel en samenwerking. De commandant noemde het de “laatste en beste hoop voor vrede” voor de mensheid. Babylon 5 werd echter het middelpunt van politieke intrige en conflict en uiteindelijk raakte het betrokken in een interstellaire oorlog.


babylon_5.txt · Laatst gewijzigd: 2018/09/16 10:46 door predikerEr zijn 11 bezoekers online