Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


avengers_the

Titel: The Avengers

Nederlandse/Belgische titel: De Wrekers

Uitgebracht: Nederland, 18 oktober 1966 / België, -

Genre: Science Fiction/Aktie | 60 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: = ABC Weekend Television - TV Serie (1961-1969) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: UK, 7 januari 1961

Regisseur:

Auteur(s) | Bedenkers(s):
= Newman, Sydney

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
Macnee, Patrick - (John Steed (161 episodes, 1961-1969)
Rigg, Diana - (Emma Peel (51 episodes, 1965-1968)
Blackman, Honor - (Catherine Gale (43 episodes, 1962-1964)
= Thorson, Linda - (ara King (33 episodes, 1968-1969)
= Hendry, Ian - (Dr. David Keel (25 episodes, 1961)
= Newell, Patrick - (Mother (22 episodes, 1965-1969)


Korte inhoudsopgave:
Patrick Macnee speelde gedurende de gehele serie geheim agent John Steed, compleet met bolhoed en paraplu (die allebei vol trucjes zaten). In de eerste serie, uit 1961, was de hoofdpersoon niet Steed, maar Dr. David Keel (Ian Hendry). Van deze serie zijn alle afleveringen verloren gegaan, op twee na.

Opmerkingen:

De productie van het eerste seizoen werd door een staking onderbroken. Intussen verliet Hendry de serie om een filmcarrière te beginnen. Toen na afloop van de staking de productie kon worden hervat, werd Macnee gepromoveerd tot ster van de serie. Steed werd aldus het belangrijkste personage, samenwerkend met een verscheidenheid aan partners zoals nachtclubzangeres Venus Smith en Dr. Martin King. Eén van die partners was Mrs. Cathy Gale (Honor Blackman), een zelfverzekerd type dat goed met haar vuisten overweg kon. Ze had een voor de Britse tv ongekend karakter. Haar charme kwam deels voort uit het feit dat haar eerste verschijning in de serie afleveringen betrof waarin de dialogen geschreven waren voor David Keel, en die na het vertrek van Hendry waren omgevormd tot dialogen voor Cathy.

Blackman werd een tv-superster in Engeland met haar leren schoenen en haar hoog-schoppende vechtstijl. Het was niet vreemd dat ze tegenover Sean Connery verscheen in de Bond film Goldfinger, maar hierdoor moest ze wel de serie verlaten. Een nieuwe vrouwelijke partner verscheen in 1965: Mrs. Emma Peel (Diana Rigg). De naam van haar personage was afgeleid van de uitdrukking “M Appeal” of “Male Appeal”. Riggs personage behield de zelfverzekerdheid van Cathy Gale, gecombineerd met superieure vechtvaardigheden en modebewustheid.

De running gag van de serie is dat John Steed en Emma Peel steeds te laat komen om de levens van hun informanten of beschermelingen te redden. Er vallen in de serie erg veel doden maar Peel en Steed blijven daar uiterst onaangedaan onder.

De Avengers-afleveringen met Macnee en Rigg worden over het algemeen gerekend tot de klassiekers. Deze tijd werd gekarakteriseerd door een futuristisch sciencefiction, met gekke wetenschappers en hun creaties. Daarentegen hadden de eerdere series een meer harde toon, met de Blackman-afleveringen met soms verrassend serieuze spionagedrama's (vergeleken met de latere, beter bekende periode). Er was ook een waarneembare fetisj-achtige ondertoon in vele afleveringen (vooral zichtbaar in de aflevering “A Touch of Brimstone”, waarin Mrs. Peel, gekleed als een meesteres, de “Koningin van de Zonde” wordt). Macnee en Blackman brachten een lied uit getiteld Kinky boots. Sommige kledingstukken in De Wrekers werden ontworpen door kledingontwerper John Sutcliffe, die ook het fetisj-magazine AtomAge publiceerde.

De komst van Rigg kwam samen met de verkoop van de serie aan de Verenigde Staten. Tot dan werd de serie opgenomen op 405-line videotape, met weinig mogelijkheden tot bewerking. Veel van de Blackman afleveringen werden live opgenomen in de studio. De banden van deze afleveringen werden later gewist voor hergebruik. (Van seizoen 2 en 3 bestaan alle afleveringen nog, maar dan in de vorm van telerecordings, kopieën die op 16mm-film werden opgenomen.) Door de overeenkomst met de VS konden de producers het zich financieel veroorloven om de afleveringen voortaan op te nemen op 35mm-film, wat de serie een veel grotere flexibiliteit gaf. Deze verandering was noodzakelijk, want de Britse videotapes konden niet worden uitgewisseld met het Amerikaanse videosysteem. Na vier seizoenen in zwart-wit, begon De Wrekers in 1967 in kleur, alhoewel het nog twee jaar zou duren voordat ook de Britse kijkers het programma in kleur konden zien.

In 1967 verliet Rigg de serie om haar eigen filmcarrière te beginnen. Ze volgde Blackmans voetsporen door eveneens in een Bond-film te spelen (On Her Majesty's Secret Service, uitgebracht in 1969), maar ze keerde terug voor een afscheidsaflevering in 1968. Haar opvolgster was de Canadese actrice Linda Thorson die een meer onschuldige rol speelde als onervaren agent genaamd Tara King. Anders dan bij de vorige partners Cathy en Emma, stonden de schrijvers een subtiele romance toe tussen Steed en Tara.

De nieuwe serie werd ook uitgezonden in Amerika, maar zonder Rigg doken de kijkcijfers omlaag en de serie werd aldaar van het scherm gehaald. Doordat deze belangrijke commerciële back-up verviel, kon de productie in Engeland ook niet doorgaan, en de serie eindigde in 1969.

In de jaren 70 keerde de serie terug onder de naam The New Avengers, met Macnee als Steed, maar deze keer met twee nieuwe partners, Mike Gambit (Gareth Hunt) en Purdey (Joanna Lumley). De serie werd geproduceerd door de originele producers Brian Clemens en Albert Fennell, met Frans en later Canadees geld. Er werden twee seizoenen met in totaal 26 afleveringen geproduceerd. Fans zijn verdeeld over de verdiensten van deze revival. Velen suggereerden dat de serie zijn magie verloren had, en de laatste zes afleveringen, getiteld The New Avengers in Canada die in Canada werden gefilmd en geproduceerd, worden over het algemeen als zeer zwak bestempeld. In Nederland is de serie uitgezonden door de KRO (1976-1977).

Info:
De Wrekers (The Avengers) is een Britse televisieserie uit de jaren 60 over een stel geheim agenten in het Verenigd Koninkrijk. Het programma werd gemaakt door de televisiemaatschappij Associated British Corporation, en oorspronkelijk uitgezonden van 1961 tot 1969. De serie telt 161 afleveringen.

In Nederland werd De Wrekers uitgezonden door de KRO (1966-1971), later werd een aantal afleveringen herhaald (zoals in 1974, 1984, 2003, 2004). In 1993 en 1995 herhaalde Veronica afleveringen van deze serie, in 1997 deden RTL5 en TV10 dit.


avengers_the.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:27 (Externe bewerking)Er zijn 23 bezoekers online