Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


auwera_fernand_-_biografie

Auwera, Fernand

Biografie


Fernand Auwera, pseudoniem van Ferdinand Henri Leon van der Auwera (Antwerpen, 26 november 1929) is een Vlaamse auteur.

Biografie
Auwera leed van zijn vijfde tot zijn vijftiende jaar aan astma, hetgeen tot een zeker isolement leidde. Na zijn middelbare school (Sint-Henricus) trad hij in dienst bij de Stad Antwerpen, waar hij werkte van 1948 tot 1989, tot zijn pensioen op 60 jarige leeftijd. Hij trouwde in 1957 met Maria Moors (1933-1994); zoon Stefan, geboren 8 april 1965.

Literair leven
Naast twintig romans publiceerde Fernand Auwera vijf bundels korte verhalen, drie bundels met interviews over het maatschappelijk engagement van de schrijver, 2 bundels met geselecteerde journalistieke bijdragen over en rond de literatuur, evenals enkele monografieën (over Piet van Aken, C. Buddingh' en Willem Elsschot), een boek met columns, een tiental kinderboeken, een boek over striptekenaar Marc Sleen, maakte hij samen met kunstschilder Jan Vanriet een boek met getekende en geschreven portretten. Samen met stadsgids George van Cauwenbergh, schreef hij een Cultuurgids voor Antwerpen. Hij stelde eveneens een bundel met korte verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers samen Drinken tot we zinken en enkele speciale nummers van literaire tijdschriften. Gerd de Ley publiceerde Allerlei redenen om te zwijgen, een selectie uit zijn werk verzamelde aforismen.

Voor de gezelschappen KNS en Raamtheater vertaalde Fernand Auwera acht toneelstukken.

Hij was twee jaar (1950-1952) secretaris van de Vlaamse culturele vereniging 'De Nevelvlek' (1950-1958). Hij werkte mee aan talrijke tijdschriften en dagbladen en was van 1970 tot 1980 correspondent uit Vlaanderen van de Volkskrant.

Verder was hij redactielid van 'Dietsche Warande & Belfort' en bestuurslid van het PEN-Centrum voor Vlaanderen.

Thema's in het oeuvre van Fernand Auwera zijn o.a. gespletenheid, desillusie, kwetsbaarheid, menselijk falen. In zijn ironische semi-autobiografische romans die voor hem soms een therapeutische werking hadden, is de zwarte, droge humor nooit ver weg. Zijn aangeboren eigenzinnigheid uit zich al in titels als We beginnen de dag opgeruimd en lopen rond de tafel, Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd, De toren van Babel is geen puinhoop, Memoires van een afwezige, Zeer slordig woordenboek en Zonder onderschriften.

Filmografie
Als scenarist debuteerde hij in 1977 met, op verzoek van regisseur Jef Cassiers, een bewerking (voor de BRT) van een kort verhaal van Felix Timmermans. Sindsdien schreef hij regelmatig scenario's, waarvan een aantal voor en samen met Robbe De Hert (De Witte van Sichem, Het leven dat we droomden, Gaston's War, Lijmen/Het Been), werkte hij mee aan het scenario Daens van Stijn Coninx, schreef hij het scenario voor de verfilming van zijn romans De Weddenschap (BRT) en Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd (in samenwerking met regisseur Jean-Pierre De Decker en Stijn Coninx) en, samen met de Nederlandse regisseur Klaas Rusticus, dat voor de verfilming van Elias, of het gevecht met de nachtegalen (naar Maurice Gilliams). In 1995 kreeg hij een scenariopremie voor Sing-Sing (werktitel), en hij werkte mee aan het scenario voor de door Paul Cammermans geplande verfilming van zijn in 1965 gepubliceerde roman De koning van de bijen.

auwera_fernand_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:27 (Externe bewerking)Er zijn 8 bezoekers online