Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


atlas_in_staking
Boektitels - A > - 601 t/m 700

Titel: Atlas in staking
Originele titel: Atlas shrugged (1957)

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Rand, Ayn
Vertaling: Voogt, Jan de
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie:
Binnenwerk illustratie(s): -

Uitgever (jaar): Boekenmaker.nl, Krommenie (2007)
Redactie:
Druk: 1e | Uitvoering: Paperback
Soort: Roman | Pagina's: 1006
Genre: Science Fiction

ISBN: 978-90-77564-94-3
Opmerkingen:
Zelfstandig leesbaar vervolg op Eeuwige bron, De
Sloeg in 1957 in als een bom en zette intellectueel Amerika op zijn kop


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: - | TV Serie als: -


Korte inhoudsopgave:
Dagny Taggart is de onderdirecteur van Taggart Transcontinental, een New Yorks bedrijf dat spoorwegen aanlegt. Haar broer James, een man zonder ruggengraat, is er directeur. In een tijd waarin de overheid allerlei collectivistische wetten goedkeurt, probeert Dagny een spoorweg aan te leggen naar de oliebronnen van Ellis Wyatt in Colorado. Daarvoor koopt ze Rearden Metal, een legering die bedacht is door Hank Rearden. Dagny noemt de nieuwe spoorweg de John Galt Line, omdat verschillende mensen een moeilijke vraag beantwoorden met de wedervraag: “Wie is John Galt?”

Uit onvrede met het overheidsbeleid beginnen mensen zich een voor een terug te trekken uit het economische systeem. Taggarts werknemer Owen Kellogg neemt ontslag. Bankier Midas Mulligan verdwijnt spoorloos, net als steenkoolproducent Ken Danagger en olieproducent Ellis Wyatt, die zijn bronnen in brand steekt. Francisco d'Anconia, Dagny's jeugdvriend en eerste liefde, overtuigt James Taggart en vele anderen om geld te investeren in waardeloze Mexicaanse kopermijnen.

Hank Rearden heeft een vrouw Lillian en een aan lager wal geraakte broer Philip, die allebei op zijn kosten leven en voorstander zijn van het overheidsbeleid, ook al dreigen die Hanks bedrijf en dat van vele anderen te ondermijnen. Hank begint een affaire met Dagny. In een vervallen fabrieksgebouw van de Twentieth Century Motor Company, een bedrijf dat ooit floreerde maar failliet ging ten gevolge van de collectivistische maatregelen, ontdekken ze een vreemde, onafgewerkte machine. Dagny neemt de machine mee naar New York, en huurt mecanicien Quentin Daniels in om de machine af te werken. Het blijkt een motor te zijn die op statische elektriciteit werkt.

In Cheyenne (Wyoming) ontmoet Dagny Hugh Akston, een filosoof die vroeger lesgaf aan de Patrick Henry University, maar nu een eenvoudig eethuisje uitbaat. Hij had vroeger drie briljante leerlingen. De eerste was Francisco d'Anconia. De tweede was Ragnar Danneskjöld, die nu als piraat actief is op de Atlantische Oceaan. De derde was de mysterieuze John Galt. Dagny krijgt een sigaret mee met als logo een dollarteken. Ze begeeft zich naar de Patrick Henry University om met dr. Robert Stadler te praten, die als professor fysica dezelfde drie leerlingen had. Stadler is gezwicht voor het systeem ondanks zijn begaafdheid als wetenschapper. Zonder te weten waar het eigenlijk over gaat, verleent hij zijn medewerking aan dr. Floyd Ferris en diens Project X. X staat voor “Xylofoon”, een toestel dat alle materie binnen een straal van honderd mijl kan vernietigen.

Quentin Daniels wil niet verder werken aan de motor op statische elektriciteit, die door John Galt bedacht zou zijn. Dagny achtervolgt hem in een vliegtuigje over de Rocky Mountains. Ze stort neer in een vallei die Atlantis genoemd wordt. Daar vindt ze John Galt en alle ondernemers die verdwenen waren. John Galt kwam al eerder in het verhaal voor als een mysterieuze man die Dagny's assistent Eddie Willers aansprak en de ondernemers overtuigde om in staking te gaan.

James Taggart trouwt met Cherryl Brooks, een winkelbediende die hem aanziet voor een held die de John Galt Line aangelegd heeft. Wanneer ze erachter komt dat eigenlijk Dagny die spoorweg aangelegd heeft en dat James haar bedriegt met Lillian, pleegt ze zelfmoord door van een brug te springen.

Dagny en John worden minnaars. Ze houden allebei een toespraak op de radio waarin ze hun filosofie uitleggen. Het zijn de ondernemers die de wereld draaiende houden. Als zij in staking gaan, wordt de motor van de wereld stopgezet. Inmiddels is de economie in de Verenigde Staten volledig ineengestort. Dagny, John en de andere bewoners van Atlantis kunnen aan de herovering van hun land beginnen.


atlas_in_staking.txt · Laatst gewijzigd: 2019/11/04 10:46 door predikerEr zijn 4 bezoekers online