Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


assepoester_-_vi
Boektitels - A > - 601 t/m 700

Titel: Assepoester
Originele titel: Cendrillon, ou la Petite pantoufle de verre (1697)

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Perrault, Charles
Vertaling: Ris, Ineke
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie:
Binnenwerk illustratie(s): -

Uitgever (jaar): De Vier Windstreken, Voorschoten (1999)
Redactie:
Druk: …e | Uitvoering:
Soort: Roman | Pagina's: 27
Genre: Fantasy/Sprookje - Jeugd

ISBN: 90-5579-329-9
Opmerkingen:
Naverteld door Stocker, Guido


Strip als: -
Hoorspel als: - | Luisterboek als: -
Film als: Cinderella | TV Serie als: -


e-Boek niet aanwezig


Assepoester (Frans: Cendrillon; Engels: Cinderella; Duits: Aschenputtel; Afrikaans: Aspoestertjie) is een oud volkssprookje dat thema's rondom onrechtvaardige behandeling en de overwinning daarvan bevat. In Europa zijn er vele varianten bekend.

Versie van Perrault
Het verhaal gaat over een meisje dat verplicht wordt al het werk te doen voor haar gemene stiefmoeder en haar twee gemene dochters. Omdat ze alle vuile karweitjes moet opknappen, zoals 's ochtends het aanmaken van de haard, wordt ze schertsend 'Assepoester' genoemd. Poesten is een Middelnederlands woord voor blazen. Als op een dag een brief van de koning beveelt dat alle meisjes uit het hele land naar het bal moeten komen zodat zijn zoon, de prins, kan trouwen met het meisje van zijn dromen, blijkt nogmaals de onrechtvaardige stiefmoederlijke behandeling van Assepoester. De dochters van de gemene stiefmoeder krijgen mooie jurken, Assepoester moet het met lompen stellen en wordt zo verhinderd naar het bal te kunnen gaan.

Een goede fee tovert haar echter een baljurk met glazen muiltjes en tovert een pompoen en een stelletje muizen om tot een koets met paarden. Ze charmeert de prins uitermate, doch niemand herkent Assepoester. Om middernacht wordt de betovering echter verbroken en ontvlucht zij het paleis, waarbij ze de derde nacht één van haar glazen muiltjes verliest. De prins vindt het muiltje en zweert dat hij het bijzondere meisje zal vinden om met haar te trouwen.

Vele meisjes proberen uit alle macht hun voet in het schoentje te wringen, maar uiteindelijk past alleen Assepoester de schoen. En zoals het een sprookje betaamt, leefden Assepoester en haar prins nog lang en gelukkig.

assepoester_-_vi.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:29 (Externe bewerking)Er zijn 4 bezoekers online