Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


asner_edward_-_biografie

Asner, Edward

Biografie


Edward (Ed) Asner (Kansas City (Kansas), 15 november 1929) is een Amerikaanse acteur. Hij is het meest bekend om zijn rol van Lou Grant in The Mary Tyler Moore Show uit de jaren 70 en in zijn eigen spin-offserie Lou Grant. Voor de jonge jeugd is hij het best bekend als Carl Fredricksen in de Disney Pixar-animatiefilm Up uit 2009.

Levensloop

Asner werd geboren als zoon van Lizzie Seliger en Morris David Asner en werd orthodox-joods opgevoed. Hij studeerde aan de Universiteit van Chicago.

Asner is het best bekend om zijn personage Lou Grant uit de Mary Tyler Moore Show van 1970 tot 1977. Nadat de serie ten einde liep, kreeg hij zijn eigen serie over dit personage, die tot 1982 duurde. In tegenstelling tot de Mary Tyler Moore Show, die een dertig minuten durende komedieserie was, was Lou Grant een dramareeks over journalistiek, die een uur duurde.

Hij is ook bekend vanwege zijn rol als kapitein Davies in de miniserie Roots, als de man die Kunta Kinte ontvoerde en hem als slaaf verkocht.

In zijn verder carrière verleende hij ook zijn stem aan animatiereeksen, waaronder Spiderman en Up.

Persoonlijk leven

In 1959 trouwde hij met Nancy Sykes en kreeg drie kinderen met haar. Ze scheidden in 1988. Tien jaar later hertrouwde hij met Cindy Gilmore. Hij heeft vier kinderen, tweeling Matthew en Liza, Kate en een jongere zoon genaamd Charlie.

asner_edward_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:29 (Externe bewerking)Er zijn 18 bezoekers online