Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aschat_gijs_scholten_van_-_biografie

Aschat, Gijs Scholten van

Biografie


Gijsbert Jan Abraham (Gijs) Scholten van Aschat (Doorn, 16 september 1959) is een Nederlands acteur.

Hij heeft aan de Toneelacademie in Maastricht gestudeerd waar hij bevriend raakte met de acteurs Pierre Bokma en Peter Blok, schrijfster Maria Goos en regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen met wie hij later weer te maken zou krijgen, onder andere bij het toneelstuk Cloaca van Goos dat door Van de Sande Bakhuyzen werd geregisseerd en ook door hem werd verfilmd.

Scholten van Aschat is in de eerste plaats toneelacteur, maar werd onder meer bekend van de films Cloaca, De Passievrucht en De Grot. In 1983 kreeg hij de Arlecchino en 1993 ontving hij de Louis d'Or voor zijn rol in Decadance van Het Nationale Toneel. Voor zijn rol in de televisieserie Oud Geld kreeg hij in 1998 een Gouden Kalf. In 2001 ontving hij de Johan Kaartprijs. Hij is de huidige houder van de Albert van Dalsumring, die hij 2004 ontving uit handen van Pierre Bokma. Sinds enkele jaren is hij te zien samen met o.a. Stefan de Walle in het programma De vloer op. In 2011 werd hij winnaar van de 'Esta Luisterboek Award' voor het voorlezen van De Tuinen van Dorr van Paul Biegel.

Scholten van Aschat speelt al toneel sinds zijn jeugd. Hij gaf al voorstellingen samen met zijn broer, zus en vriendjes op de zolder van zijn ouderlijk huis in Tiel. Maar de plannen om acteur te worden, kwamen toen hij een jaar of veertien was.

aschat_gijs_scholten_van_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:29 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online