Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


armstrong_neil_-_biografie

Armstrong, Neil

Biografie


Neil Alden Armstrong (Wapakoneta (Ohio), 5 augustus 1930) is een voormalig Amerikaans testpiloot en astronaut. Hij zette op 21 juli 1969 om 02.56.20 u (UTC) als eerste mens voet op de maan, 15 minuten later gevolgd door Buzz Aldrin.

Piloot

Armstrong heeft gediend in de Koreaanse Oorlog als gevechtspiloot voor de U.S. Navy (Marine). Hij studeerde aan de Purdue-universiteit en behaalde het diploma van luchtvaartkundig ingenieur in 1955. Later werd hij testpiloot voor de NASA en bestuurde zeven maal het X-15-vliegtuig, dat het snelheidsrecord in de lucht vestigde en tot 70 kilometer hoogte kwam. In 1962 werd hij door de NASA geselecteerd als astronaut.

Gemini-project

Hij was de commandant van de Gemini 8-missie, die in 1966 als eerste een koppeling tussen twee ruimtevaartuigen bewerkstelligde. Hij was tevens de commandant van het vervangingsteam voor de Apollo 8-missie.

Apollo-project

In 1969 was hij de commandant van de Apollo 11-missie die voor het eerst een poging ondernam om op de maan te landen. Tijdens de eigenlijke missie nam hij twee minuten en 21 seconden voor de landing de besturing over van de maanlandingsmodule Eagle omdat de automatische landing dreigde plaats te vinden in een gebied met veel kleine kraters en “rotsblokken zo groot als Volkswagens”, en zette hem neer in een vlak gebied, enkele honderden meters verder. Enkele uren later stapte hij uit de maanlander.

Eerste woorden op de maan

Toen Armstrong de eerste voet op de maanbodem zette, sprak hij de zin:

“That's one small step for man, one giant leap for mankind.”

Deze zin werd daarmee één van de beroemdste versprekingen in de geschiedenis. Oorspronkelijk had Armstrong bedoeld te zeggen “That's one small step for a man, one giant leap for mankind”. In de opwinding van het moment vergat hij echter het lidwoord 'a', zodat zijn beroemde uitspraak kwam te luiden: “That's one small step for man, one giant leap for mankind.” Semantisch gezien is deze zin echter onzinnig, aangezien man dezelfde betekenis heeft als mankind (nl. de mensheid). Direct na zijn terugkeer op aarde heeft Armstrong openlijk toegegeven dat hij zich jammerlijk versproken had.

Nadien is overigens beweerd, dat Armstrong de 'a' in “for a man” wel degelijk zou hebben uitgesproken, maar bijzonder kort; en dat door de slechte kwaliteit van de geluidsverbinding de zin verstoord werd doorgegeven aan de aarde. Er bestaat een analyse met moderne computertechnieken van de betreffende geluidsopnamen, die deze versie lijkt te ondersteunen. Aan de juistheid van deze analyse wordt echter algemeen getwijfeld. Bovendien strookt de uitkomst niet met de eigen opmerkingen van Armstrong over de gang van zaken.

Volgens Nasa's Lunar Surface Journey gaf Neil Armstrong aan het idee te hebben gehad dat hij de zin correct zou hebben uitgesproken. Cquote1.svg “After the mission, Neil said that he had intended to say 'one small step for a man' and believed that he had done so. However, he also agreed that the 'a' didn't seem to be audible in the recordings. The important point is that the world had no problem understanding his meaning(…)”

Luister in Ogg Vorbis naar de originele woorden: That's one small step for [a] man, one giant leap for mankind.

Hoogleraar

In 1970 verliet Armstrong de NASA. Hij werd hoogleraar luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Cincinnati en kocht in het naburige Lebanon een boerderij met 40 hectare grond waar hij in deeltijd een boerenbedrijf begon.

In Nederland

Neil Amstrong was op 18 november 2010 in Nederland waar hij een speech hield bij de Meet the Future, Science & Technology Summit 2010 in het World Forum in het World Forum te Den Haag en waar hij gekscherend zei dat hij zich (op 80-jarige leeftijd) nog beschikbaar stelde als commandant voor een missie naar Mars.

Interviews

Neil Armstrong was geen prater. Hij gaf weinig interviews na zijn landing op de maan.

Vernoemingen

Er is naar Neil Armstrong een asteroïde vernoemd, de 6469 Armstrong, en een krater op de maan: Armstrong. Deze krater ligt in de Mare Tranquillitatis, circa 50 km ten noordoosten van de landinsplek van Apollo 11. Twee ernaast gelegen kraters dragen de namen Aldrin en Collins, naar Armstrongs medebemanningsleden van Apollo 11: Buzz Aldrin en Michael Collins.

armstrong_neil_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:30 (Externe bewerking)Er zijn 7 bezoekers online