Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


arjan_ederveen_-_biografie

Arjan Ederveen

Biografie


Arjan Ederveen (officiële naam: Arjan Ederveen Janssen) (Hilversum, 9 september 1956) is een Nederlands acteur, komiek, televisiemaker en tekstschrijver.

Ederveen werkte aan het begin van zijn loopbaan samen met Kees Prins, met wie hij De Duo's vormde. Hij verwierf met Tosca Niterink daarna bekendheid met televisieprogramma's als Theo en Thea en Kreatief met Kurk, waarin hij de rol van Peter van de Pood speelde. Later won Ederveen samen met regisseur Pieter Kramer voor de serie 30 minuten een Zilveren Nipkowschijf. In 2002 speelde hij in de film Pietje Bell en Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon drogist Geelman. In het najaar van 2005 presenteerde Ederveen voor de VPRO een 'ongewoon tuinprogramma': de dertigdelige dagelijkse televisieserie Wroeten, geregisseerd door Lernert Engelberts.

Ook is Ederveen toneelacteur. Zo speelde hij in de voorstelling Lang en Gelukkig van het RO Theater onder andere de stiefmoeder van Assepoester. In het seizoen 2008/2009 speelt hij Fabio, de rechterhand van de Griekse Godin Hera, in Hera, de goddelijke musical. In het voorjaar van 2009 speelde hij met Jack Wouterse bij het RO Theater in de voorstelling Tocht, een 'paasstuk' door hemzelf geschreven. In het seizoen 2009/2010 speelde hij de rol van Edna Turnblad in de musical Hairspray. In het seizoen 2010/2011 speelde hij in het stuk Moord in de Kerststal van het RO Theater, eveneens door hem geschreven.

Bekende uitspraken van Arjan Ederveen
“Dat wist ik toch niet? Dat wist ik niet. Nu, ja, nu weet je dat.”
“Ik voelde wel dat er iets was, maar wat dat dan was, dat was me niet duidelijk. Wel dat er iets was, maar wat dat was? Dat wist ik niet.”
“Het basismateriaal van vandaag is kurk.”
“Altijd van je af snijden.”

arjan_ederveen_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:30 (Externe bewerking)Er zijn 6 bezoekers online