Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


anseele_eduard_-_biografie

Anseele, Eduard

Biografie


Eduardus Camillus (Edward) Anseele (Gent, 26 juli 1856 - aldaar, 18 februari 1938) was een Belgisch politicus.

Levensloop
Hoewel zijn ouders eerder behoorden tot de kleine burgerij (vader was schoenmaker) werd de jonge Anseele actief in de prille sociale beweging.

Anseele ging tot zijn 17e naar het atheneum, voor zijn afkomst en in die tijd eerder uitzonderlijk. Het socialistisch congres van 1877 in Gent was de start van zijn socialistisch engagement. Hij trad als journalist in dienst van het weekblad “De Volkswil”, later omgevormd tot het dagblad Vooruit. Hij organiseerde mee de in 1880 gestichte coöperatieve bakkerij Vooruit. Deze zou de start vormen van een hele reeks ondernemingen die op den duur een waar industrieel imperium zouden vormen. Hiermede wilde Anseele een tegengewicht vormen tot de “kapitalistische” ondernemingen, en kon hij arbeidersacties ook materieel steunen. Tijdens de crisis van de jaren dertig ging dit echter zo goed als geheel verloren. De Gentse Vooruit getuigt nog van die (vergane) glorie.

Anseele was lang gemeenteraadslid en schepen in Gent, waarnemend burgemeester en volksvertegenwoordiger. Hij was daar een van de oprichters van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg hij van de Duitse bezetter de post van “president van België” aangeboden, hetgeen hij weigerde. Na de oorlog werd hij daarvoor beloond met enkele ministerambten : van 1918 tot 1921 Minister van Openbare Werken en van 1925 tot 1927 Minister van Spoorwegen en PTT. In 1930 kreeg hij de eretitel Minister van Staat.

Tijdens de crisisjaren van de jaren 30 begon zijn tragische neergang met het faillissement van de Bank van de Arbeid in 1934. Twee jaar later zette hij, onder lichte dwang van de partij, zijn parlementaire loopbaan stop.

Hij was de vader van Edward Anseele jr.

anseele_eduard_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:32 (Externe bewerking)Er zijn 28 bezoekers online