Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


andriesse_peter_-_biografie

Andriesse, Peter

BiografiePeter Andriesse (Arnhem, 5 juli 1941) is een Nederlands auteur. Hij studeerde psychologie en was na zijn studie aanvankelijk werkzaam als tekstschrijver voor reclamebureaus en als journalist.

Carrière
De jury van de Reina Prinsen Geerligsprijs voor jong literair talent verleende Peter Andriesse in 1965, vier jaar vóór de publicatie van zijn debuutbundel Verboden te jodelen, al een eervolle vermelding voor de verhalen die hij in literaire tijdschriften had gepubliceerd.

In 1970 publiceerde hij, in samenwerking met Heere Heeresma, Hans Plomp en George Kool een Manifest van de jaren zeventig, waarin de groep zich afzet tegen gevestigde auteurs en tegen de door hen als nieuwe wartaal afgewezen experimentele literatuur die in die tijd nogal in opgang was.

Ook in zijn latere werk is Andriesse zijn toenmalige streven naar vlot leesbare, realistische en herkenbare verhalen altijd trouw gebleven. Als stijlmiddelen zijn zelfs gemeenplaatsen en trivialiteiten niet taboe; integendeel, zij worden zorgvuldig gekoesterd en ingebed in persiflage, gossip en tongue-in-cheek-ironie.

Beste voorbeeld van deze methode, en tevens Andriesses succesvolste roman, is de in 1971 verschenen, gepersifleerde dokters- en tevens sleutelroman Zuster Belinda en het geheime leven van Dr. Dushkind, waarin alle opgevoerde personages genoemd zijn naar meer en minder bekende sigarettenmerken.

Andriesse gaf tussen 1982 en 1984 in eigen beheer het tijdschrift Kamikaze uit, een tegenromantisch strijdschrift tegen alles en iedereen. Daarnaast werkte hij onder meer mee aan het alternatieve cultuurtijdschrift Gandalf.

andriesse_peter_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:32 (Externe bewerking)Er zijn 3 bezoekers online