Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


andreus_hans_-_biografie

Andreus, Hans

Biografie


Hans Andreus, pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant (Amsterdam, 21 februari 1926 - Putten, 9 juni 1977) was een Nederlands dichter en schrijver.

Andreus debuteerde in 1951 met de dichtbundel 'Muziek voor Kijkdieren' in de poëziereeks De Windroos. Zijn werk wordt gerekend tot de experimentele dichtkunst van De ‘Vijftigers’, waartoe onder andere ook Lucebert, Bert Schierbeek en Remco Campert behoorden. Naast poëzie schreef Andreus ook een groot aantal kinderboeken. Deze vormde zelfs het grootste deel van zijn oeuvre. Zijn kinderverhalen zijn fantasierijk, zijn taalgebruik is speels, lichtvoetig, met veel gevoel voor klank en ritme. Zijn kinderboekenwerk is enkele malen bekroond. Zo behaalde de versjesbundel 'De Rommeltuin' in 1971 een zilveren griffel en werd 'Meester Pompelmoes en de mompelpoes' in 1969 door de CPNB onderscheiden als Kinderboek van het jaar (de voorloper van de Gouden Griffel).

Zijn oeuvre omvat verder hoorspelen, chansons, televisie- en reclameteksten, romans en een novelle. Hij werd aanvankelijk begraven op de Nieuwe Algemene Begraafplaats aan de Engweg in Putten. Uiteindelijk werd hij herbegraven op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied.

andreus_hans_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:33 (Externe bewerking)Er zijn 25 bezoekers online