Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


ancona_hedy_d_-_biografie

Ancona, Hedy d'

Biografie


Hedwig (Hedy) d'Ancona (Den Haag, 1 oktober 1937) is een Nederlandse sociologe, sociaal geografe, politica en feministe.

Loopbaan
Jarenlang heeft zij voor de PvdA in de Eerste Kamer en het Europees Parlement gezeten. In het kabinet-Van Agt II (11 september 1981 tot 29 mei 1982) was zij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onder meer belast met volwasseneneducatie, arbeidsomstandigheden en emancipatiezaken; voor dit laatste werd zij de eerste 'projectstaatssecretaris'. In het kabinet-Lubbers III was zij van 1989 tot 1994 minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Daarnaast is zij bekend als een van de oprichtsters van het feministisch maandblad Opzij, waarvan zij van 1972 tot 1981 hoofdredactrice was. Samen met Joke Kool-Smit richtte ze in 1968 de feministische actiegroep Man-Vrouw-Maatschappij op.

D'Ancona begon haar loopbaan als tv-producer voor de VARA in 1962. Drie jaar later werd ze wetenschappelijk hoofdmedewerkster in de sociale geografie aan de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door het directeurschap (samen met Maurice de Hond) in 1981 van het Centrum Beleidsadviserend Onderzoek.

Huidige functies
Hedy d'Ancona zit in het Comité van Aanbeveling van het Nederlands Sociaal Forum.

Sinds begin 2009 zet d'Ancona zich ook in als ambassadrice van Stichting B!NK, een stichting die zich bezighoudt met het leed van kinderen in niet-westerse landen.

Persoonlijk
D'Ancona is van Joodse afkomst. Haar vader werd in de Tweede Wereldoorlog weggevoerd en stierf voor het einde van de oorlog. Hedy werd opgevoed door haar grootouders. Ze studeerde cum laude af in de sociale geografie en de sociologie.

Zij is getrouwd geweest met psychiater Guus De Boer, met wie ze twee kinderen heeft, zoon Hajo en dochter Hadassah de Boer (televisiepresentatrice). In de jaren zeventig was oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn haar levenspartner. Ze had een relatie met televisieregisseur en -presentator Berend Boudewijn. De laatste jaren heeft zij een relatie met de kunstschilder Aat Veldhoen, de vader van haar schoondochter.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is zij geen directe familie van de journalist Jacques d'Ancona.

Trivia
In 1996 raakte d'Ancona in opspraak nadat ze voormalig fractiegenote Leonie van Bladel in het Europees Parlement met haar handtas had geslagen.

ancona_hedy_d_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:33 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online