Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


amis_kingsley_-_biografie

Amis, Kingsley

Biografie


Sir Kingsley William Amis (Londen, 22 april 1922 — aldaar, 22 oktober 1995) was een Engels auteur van een twintigtal (meestal) humoristische boeken, naast 3 dichtbundels, een aantal collecties korte verhalen en een tiental boeken met literaire en sociale beschouwingen. Daarnaast is hij lector geweest in Swansea (1948 - 1961) en daarna ook korte tijd in Cambridge (1961 - 1963). Zijn stijl kenmerkt zich door vlijmscherpe observaties, een zeer goed oor voor het Engelse idioom en soms hilarische plots. [bewerken] Biografie

Amis werd geboren in Londen, ging daar naar school op de City of London School en studeerde letteren aan St John's College, Oxford. Hij zat in het leger bij de verbindingsdienst voordat hij in 1947 zijn studie weer oppakte. Hij brak door met zijn eerste boek Lucky Jim, dat een bestseller werd en een nieuwe trend in de hedendaagse literatuur zette. Hij was een vertegenwoordiger van wat de stroming van de Angry Young Men ging heten. Lucky Jim was het eerste boek waarin een 'gewoon mens' een hoofdrol als antiheld speelde. Daarnaast was Amis geïnteresseerd in sciencefiction en heeft een aantal bloemlezingen daarvan samengesteld.

Amis is twee maal getrouwd geweest, de tweede maal met Elizabeth Jane Howard, en had drie kinderen. Zijn zoon Martin Amis is eveneens een gerespecteerd schrijver. In 1990 werd hij door de Engelse koningin geridderd en mocht toen de titel 'Sir' voeren. Hij heeft ook geschreven onder de pseudoniemen Robert Markham en William Tanner.

Zijn drankgebruik lag in zijn latere levensjaren boven een gezond niveau en heeft zeker bijgedragen aan zijn relatief vroegtijdige overlijden.

amis_kingsley_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2012/12/08 22:23 door predikerEr zijn 25 bezoekers online