Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


alfred_hitchcock_presents

Titel: Alfred Hitchcock Presents

Nederlandse/Belgische titel: -

Uitgebracht: Nederland, 24 januari 1959 / België, -

Genre: Fantasy/Mysterie | 25 min. | .. jaar

Productiemaatschappij: = Revue Studios - TV Serie (1955–1962) | Budget:

Oorspronkelijk uitgebracht: USA, 2 oktober 1955 - (268 episodes)

Regisseur:

Auteur(s) | Bedenkers(s):

Boek als: -
Strip als: -
Hoorspel / Luisterboek als: -


Acteurs / Stemmen o.a.:
Hitchcock, Alfred - (Himself - Host (268 episodes, 1955-1962)
= Tyler, Harry - (Aaron Hacker (11 episodes, 1955-1960)
= Williams, John - (Inspector Davidson (10 episodes, 1955-1959)
= Hitchcock, Patricia - (Aileen (10 episodes, 1955-1960)
= Gould-Porter, Arthur - (Mr. Moen (10 episodes, 1956-1960)


Korte inhoudsopgave:
Elke aflevering bevat een ander verhaal, vaak uit het misdaad- of thrillergenre; de twee genres waar Alfred Hitchcock met zijn films ook het bekendst mee werd. Hitchcock verwerkte soms verhaallijnen van zijn films in de afleveringen, zoals The Trouble with Harry.

Elke aflevering wordt ingeleid en afgesloten door Hitchcock zelf. De serie is is vooral bekend vanwege het introfilmpje. Bij aanvang ziet men een simpele tekening van Hitchcock. Onder begeleiding van Charles Gounods Marche funèbre d'une marionnette komt Hitchcock ten tonele, waarbij hij eerst enkel te zien is als silhouet en plaats neemt voor de tekening. Daarna begroet hij het publiek. De tekening was door Hitchcock zelf gemaakt.[1] Daarna introduceert hij het verhaal van de betreffende aflevering aan de kijker; vaak vanuit een grotendeels lege studio of vanaf de set waarop de aflevering zal plaatsvinden.

Bij de afsluiting geeft Hitchcock de kijker vaak nog wat extra uitleg om losse eindjes uit het verhaal van die aflevering aan elkaar te knopen.

Opmerkingen:
De serie werd door Hitchcock zelf bedacht. Zijn monologen werden voor hem geschreven door James B. Allardice.

Voor elke aflevering werden twee versies van de intro opgenomen; een voor het Amerikaanse publiek en een voor de Europese markt. De Amerikaanse intro was vaak een parodie op een destijds actuele Amerikaanse gebeurtenis of reclame; iets waar het Europese publiek niet bekend mee was en de grap dus niet zou begrijpen. De Europese versie van de intro drijft vaak de spot met Amerikanen in het algemeen. Tijdens latere seizoenen nam Hitchcock de Europese intro’s van de afleveringen onder andere op in het Duits en Frans.

De serie werd opgenomen in zwart-wit. Oorspronkelijk waren de afleveringen ongeveer 25 minuten lang, maar in 1962 werd dit verdubbeld naar 50 minuten. Vanaf dit moment werd de serie tevens hernoemd naar The Alfred Hitchcock Hour'. De serie werd van 1955 tot 1960 uitgezonden door CBS. Van 1960 tot 1962 nam NBC de uitzendingen over. Van 1962 tot 1964 werd de serie weer door CBS uitgezonden, en het laatste jaar weer door NBC.

De serie werd van 1955 tot 1963 opgenomen door Revue Studios, en de laatste twee jaar door Universal TV. Hitchcock regisseerde slechts 18 van de 363 afleveringen, waaronder slechts één van de 50 minuten durende afleveringen.

De aflevering “The Sorcerer's Apprentice” werd oorspronkelijk niet uitgezonden omdat NBC het einde te gruwelijk vond.

De serie werd ook na stopzetting nog vaak herhaald op televisie. In 2005 werd het eerste seizoen van de serie uitgegeven op dvd.

Alfred Hitchcock Presents, tijdens de laatste drie seizoenen ook bekend als The Alfred Hitchcock Hour, is een Amerikaanse anthologieserie, die van oktober 1955 tot mei 1965 werd uitgezonden in de Verenigde Staten. De serie telt 10 seizoenen met in totaal 361 afleveringen.

Niet alleen in eigen land was de serie een succes, maar ook in Nederland, Frankrijk en West-Duitsland.

Info:


alfred_hitchcock_presents.txt · Laatst gewijzigd: 2018/09/16 10:19 door predikerEr zijn 7 bezoekers online