Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aladdin_en_de_lamp_doornroosje
Boektitels: A > - 101 t/m 200

Titel: Aladdin en de lamp / Doornroosje
Originele titel (jaar): Italic

Subtitel: -
Afwijkend titelblad: -
Officiële 1e publicatie:

Auteur:

Perrault, Charles
Samensteller(s):
Vertaling: Dekker, Fenske (tekstbewerking)
Omslag ontwerp: … | Omslag illustratie:
Binnenwerk illustratie(s): Zijlstra, Rigtje
Uitgever (jaar): Libre bv, Leeuwarden (1997)
Redactie:
Druk: .e | Uitvoering:
Soort: Verhalenbundel | Pagina's: 26
Genre: Fantasy/Sprookjes - Jeugd

ISBN: 90-7553-106-0
Opmerkingen:e-Boek niet aanwezigKorte inhoudsopgave:
Aladdin en de lamp
Aladin is een kleermakerszoon, die uit verveling nogal een straatschoffie is en graag steelt om te overleven. Op een dag komt er een tovenaar uit Afrika die doet alsof hij zijn oom is en met hem op reis gaat naar de woestijn. Daar laat hij hem afdalen in een grot om een lamp op te halen. Aladin krijgt nadrukkelijk te horen niets aan te raken behalve de desbetreffende lamp, echter hij neemt onderweg in de grot zoveel schatten mee dat hij bijna niet omhoog komt.

De tovenaar is zo kwaad dat hij de grot dichtsmijt. Aladin heeft echter voor noodgevallen een ring van de tovenaar gekregen. Op het moment dat hij eraan draait komt er een geest uit, die hem op zijn wens naar huis brengt. Als Aladins moeder de lamp later oppoetst verschijnt er een wensen vervullende djinn, die hen steeds weer uit de zorgen kan helpen.

Op een zekere dag ziet Aladin de prinses (in sommige versies dochter van de Keizer (van China) in andere van de Sultan, Kalief, Koning etc.) Hij is op slag verliefd. Haar vader eist dat hij laat zien hoe rijk hij is: zeven schalen diamanten moet hij brengen! Met behulp van de wonderlamp is dat geen probleem. Ook het bouwen van een paleis om met zijn nieuwe bruid in te wonen niet. Maar de tovenaar ligt op de loer, en troggelt hen handig de lamp af als Aladin afwezig is, en laat het paleis (inclusief prinses) met hem terug naar Afrika brengen.

Aladin gaat wanhopig op zoek, maar draait per ongeluk weer aan de ring. De ringgeest kan het paleis niet terugbrengen, maar Aladin wel naar het paleis! Daar verslaat Aladin met de prinses de tovenaar, en laat alles weer terugbrengen. En zo leven ze lang en gelukkig.

Hoe de tovenaar verslagen wordt is nogal onduidelijk want de versies lopen uiteen: vergetelheidsdrank, dronken voeren en doden, of verslagen in een gevecht?

Doornroosje
Als er in het koninkrijk eindelijk een prinsesje geboren is wordt er een groot feest gegeven. Vijftig feeën worden hierbij onthaald en ontvangen met een prachtig gulden etui met gouden bestek erin. Dan verschijnt er echter een heel oude fee, die allang doodgewaand werd. De koning zorgt er weliswaar al gauw voor dat zij ook deel mag nemen aan de feestmaaltijd, maar een mooie etui zit er niet meer in, en de oude fee is kwaad dat ze over het hoofd is gezien.

Wanneer de feeën hun doopgaven afspreken over de baby komt de oude fee als laatste: als het prinsesje zestien is zal ze zich prikken aan de spoel van een spinnewiel en sterven! Eén jonge fee voorzag echter de woede van de oude fee en spreekt snel de bezwering uit dat de prinses honderd jaar zal slapen waarna een prins haar met een liefdeskus zal wekken.

Ondanks de waakzaamheid van de koning prikt de prinses zich toch op haar zestiende en valt ze in slaap. Na door een dwerg met zevenmijlslaarzen gewaarschuwd te zijn tovert de goede fee de hele hofhouding mee in slaap, zodat de prinses nog iets vertrouwds zal hebben als ze ontwaakt. Zodra de koning en koningin weg zijn groeit er een woud om het kasteel heen. Pas na honderd jaar slaagt de zoon van de koning die toen regeerde om het kasteel te bereiken, en haar wakker te kussen. Kort daarop volgt hij zijn vader op als koning.

De ellende is echter nog niet voorbij, daar zijn moeder menseneter is. Wanneer hij tijdens een lange reis de regering aan haar overlaat wil ze één voor één de kinderen van het jonge paar en uiteindelijk de koningin zelf voorgeschoteld krijgen. Een poging haar te bedriegen mag niet helpen, en uiteindelijk weet enkel de onverwachte terugkomst van de jonge koning het gezin te redden.

aladdin_en_de_lamp_doornroosje.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:50 (Externe bewerking)Er zijn 5 bezoekers online