Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


adams_douglas_-_biografie

Adams, Douglas

Biografie


douglas adams

Douglas Noël Adams (Cambridge (Engeland), 11 maart 1952 - Santa Barbara (Californië), 11 mei 2001) was een Engelse schrijver van sciencefictionachtige boeken.

Levensloop
Douglas Adams werd geboren in Cambridge als zoon van Christopher en Janet Douglas. Hij ging in Essex naar school (Brentwood Prep school) en studeerde in Cambridge op St. Johns College, waar hij zonder succes bij de bekende studententheatergroep the Footlights, broedplaats van televisietalent, probeerde te komen. Hij heeft een groot aantal baantjes gehad, waaronder ziekenhuisbode, schurenbouwer, kippenschuurschoonmaker, lijfwacht voor een Arabische familie, radioproducent en scriptredacteur van Doctor Who (drie afleveringen staan op zijn naam). Ook heeft hij met Graham Chapman van Monty Python samengewerkt en wordt in de credits van een van de afleveringen daarvan vermeld.

Hij is het bekendst geworden door zijn hoorspel en boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (HHGTTG), in het Nederlands uitgekomen als Het Transgalactisch Liftershandboek. Van HHGTTG is een interactieve computerspelversie verschenen in 1984. Later heeft Adams meegewerkt aan een spel Bureaucracy, en aan Starship Titanic, ook een computerspel. Hiervan is ook een boek verschenen geschreven door Jones, Terry, aangezien Adams te weinig tijd had naast het werk aan het computerspel.

Adams had de reputatie erg moeilijk een boek af te kunnen maken. Misschien dat daarom zijn boeken vrij veel bewerkingen en referenties naar eerder werk bevatten. Adams op zijn best kenmerkt zich door een levendige stijl met vele onverwachte wendingen, absurde plots, subtiele satire met name op de californische hippie-levensstijl, en een totale minachting voor de logica en fysica van het dagelijks leven. Adams-fans hebben een heel jargon aan zijn boeken ontleend.

Hij was sinds 1991 getrouwd met de advocate Jane Belson en had een dochter Polly (geboren in 1994). Douglas Adams overleed op 49-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een work-out in zijn sportschool in Santa Barbara.

Trivia

  • Douglas Adams was bevriend met David Gilmour, gitarist van Pink Floyd.
  • Op zijn verjaardag in 1994 speelde hij, als verjaardagscadeau van Gilmour, gitaar op een Pink Floyd-concert.
  • Adams heeft “Clothes Line” aangeduid als zijn favoriete Bob Dylan-nummer. “Clothes Line” is een nagenoeg onbekend nummer van The Basement Tapes
  • Douglas Adams was een prominent atheïst.

Hommage

  • Sinds zijn dood is er elk jaar op 25 mei Towel Day, welke een directe hommage is aan de Guide. Op deze dag is het de bedoeling dat men de gehele dag met een handdoek binnen handbereik rondloopt.
adams_douglas_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:52 (Externe bewerking)Er zijn 23 bezoekers online