Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


aafjes_bertus_-_biografie

Aafjes, Bertus

Biografie


Lambertus Jacobus Johannes Aafjes (Amsterdam, 12 mei 1914 — Swolgen, 22 april 1993) was een Nederlands schrijver en dichter die ook publiceerde onder het pseudoniem 'Jan Oranje'.

Bertus Aafjes begon eerst aan een priesteropleiding, studeerde daarna een tijdje archeologie in Rome en wijdde zich daarna aan literair en journalistiek werk. Hij debuteerde in 1940 als dichter met “Het gevecht met de muze”.

In 1946 schreef hij “Een voetreis naar Rome”, een romantisch-poëtisch reisverslag, waarmee hij nationale bekendheid verwierf. In 1953 verscheen “De karavaan”, voorlopig zijn laatste dichtbundel, omdat het literaire klimaat onder invloed van de Vijftigers inmiddels erg was veranderd en Aafjes zich daartegen hevig verzette, wat tot een ernstig conflict leidde.

Hierna legde hij zich toe op reisbeschrijvingen, voornamelijk van de Middellandse Zeegebied. Onder andere schreef hij “Capriccio Italiano”, een autobiografisch verslag geschreven tijdens zijn korte archeologische studie in Rome, en “Goden en Eilanden”. Hierin wordt een reis door Griekenland beschreven aan de hand van Homerus' Odyssee.

In 1980 verscheen toch nog een dichtbundel van zijn hand “Deus sive natura”, met erotische poëzie.

aafjes_bertus_-_biografie.txt · Laatst gewijzigd: 2017/09/05 00:54 (Externe bewerking)Er zijn 24 bezoekers online